Γάζα: Στο Διεθνές Δικαστήριο η ισραηλινή κατοχή

Γάζα: Στο Διεθνές Δικαστήριο η ισραηλινή κατοχή

Να μη ληφθεί απόφαση εις βάρος του Ισραήλ ζητούν οι ΗΠΑ – Αντιδράσεις για το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά το βέτο που άσκησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έναντι σχεδίου ψηφίσματος για άμεση εκεχειρία στη Γάζα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετήθηκαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της λήψης απόφασης που θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής κατοχής σε Δυτική Οχθη, Γάζα και Ανατολική Ιερουσαλήμ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι βάσιμες ανησυχίες των Ισραηλινών για την ασφάλειά τους.

Το θέμα της άνευ όρων απόσυρσης των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τα παλαιστινιακά εδάφη ήρθε στο προσκήνιο βάσει προσφυγής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία, ήδη από το 2022, ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών να εκδώσει μη δεσμευτική γνωμοδότηση για τις συνέπειες της ισραηλινής κατοχής. Το Ισραήλ δεν παίρνει μέρος στη διαδικασία της Χάγης, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε ανάμειξη του δικαστηρίου θα είναι εις βάρος της αναζήτησης λύσης στη βάση διαπραγματεύσεων.

«Οποιαδήποτε κίνηση προς την απόσυρση των Ισραηλινών από τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα προϋποθέτει να συνυπολογιστούν οι πολύ βάσιμες ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ», δήλωσε κατά τη χθεσινή, τρίτη, ημέρα των εργασιών του Δικαστηρίου ο νομικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Βίζεκ. «Οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου (σ.σ. από τη Χαμάς, στο νότιο Ισραήλ) μας υπενθύμισαν αυτές τις ανάγκες τις οποίες, δυστυχώς, ορισμένοι επιμένουν να αγνοούν», προσέθεσε. Ρωσία και Γαλλία, δύο χώρες που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση, αναμένονταν επίσης να τοποθετηθούν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που είχαν προτείνει οι αραβικές χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για άμεση εκεχειρία στη Γάζα, παρότι κατέθεσαν δικό τους εναλλακτικό σχέδιο απόφασης χωρίς να το θέσουν σε ψηφοφορία. Υπέρ του αραβικού σχεδίου ψήφισαν 13 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ η Βρετανία απείχε και μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες καταψήφισαν, γεγονός που αποδοκιμάστηκε από τη μεγάλη πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας.

Κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ καυτηρίασε το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «άσκησαν βέτο, παρότι ουδείς τις ακολούθησε, ωθώντας την κατάσταση στη Γάζα προς ακόμη πιο επικίνδυνες εξελίξεις».

«Μαύρη σελίδα»

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είχε χαρακτηρίσει το αμερικανικό βέτο «άλλη μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του Συμβουλίου Ασφαλείας», εκφράζοντας τον φόβο πως η Ουάσιγκτον παρέχει στο Ισραήλ τον χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την «εκκαθάριση» της Γάζας. Τη «λύπη» τους για την αμερικανική στάση εξέφρασαν πολλές χώρες σύμμαχες των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε τους βομβαρδισμούς στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας και τη μόνη που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό παλαιστινιακό έλεγχο, όπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι συνωστίζονται υπό απερίγραπτες συνθήκες, έχοντας εκτοπισθεί από τις βορειότερες περιοχές της λωρίδας. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τις επιχειρήσεις του στη Χαν Γιουνίς και στο Ντέρι Μπάλαχ, ενώ εχθροπραξίες ξέσπασαν εκ νέου στη Ζεϊτούν, στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, όπου σκοτώθηκε άλλος ένας Ισραηλινός στρατιώτης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις τάξεις του ισραηλινού στρατού σε 237.

Η Κνέσετ στηρίζει με ευρεία πλειοψηφία τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απορρίπτοντας τις διεθνείς πιέσεις για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Από την πλευρά τους, οι παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι άλλοι 118 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία ημέρα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τις 29.313. Σε μια άλλη εξέλιξη, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Δαμασκό, όταν ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν πολυώροφο κτίριο κατοικιών στη συνοικία Καφρ Σούσα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Στο μεταξύ, το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνέσετ) υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία (99 σε σύνολο 120) τη θέση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι η χώρα δεν πρέπει να δεχθεί τη «μονομερή» δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, τονίζοντας ότι η όποια συμφωνία θα είναι καρπός διαπραγματεύσεων και όχι «διαταγμάτων» διεθνών παραγόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή