G20 – Φιντάν: Η «αγριότητα» στη Γάζα πρέπει να σταματήσει

G20 – Φιντάν: Η «αγριότητα» στη Γάζα πρέπει να σταματήσει

Η Τουρκία, η οποία έχει επικρίνει σκληρά το Ισραήλ για τις επιθέσεις στη Γάζα, έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για επείγουσα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για λύση δύο κρατών στη σύγκρουση κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη συνάντηση της G20 στη Βραζιλία.

Η Τουρκία, η οποία έχει επικρίνει σκληρά το Ισραήλ για τις επιθέσεις στη Γάζα και υποστήριξε ότι θα πρέπει να δικαστεί για γενοκτονία στο Παγκόσμιο Δικαστήριο, έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

Σε αντίθεση με τους Δυτικούς συμμάχους της και κάποια κράτη του Κόλπου, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν βλέπει τη Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα και στις 7 Οκτωβρίου πραγματοποίησε επίθεση στο εσωτερικό του Ισραήλ, η οποία προκάλεσε την ισραηλινή εκστρατεία, ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Φιντάν ανέφερε σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο χθες, Τετάρτη, ότι η «αγριότητα» στη Γάζα πρέπει να σταματήσει και συζήτησε μέτρα για την επίτευξη επείγουσας κατάπαυσης του πυρός και την παροχή περισσότερης βοήθειας στον θύλακο, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με ομολόγους του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Αίγυπτο, όπως τόνισε η πηγή.

«Συζητήθηκαν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για να επιτευχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό», κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ του Φιντάν και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

«Αξιοθαύμαστη» η στάση του Λούλα

«Το γεγονός ότι δεν υπήρξε απόφαση για κατάπαυση του πυρός από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για ακόμα μία φορά, έδειξε ότι μία μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη», είπε ο Φιντάν σε σύνοδο στη συνάντηση της G20, σύμφωνα με συνεργάτη του, αναφερόμενος στο τρίτο βέτο των ΗΠΑ σε έκκληση κατάπαυσης του πυρός στο 15μελές σώμα.

Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να είναι πιο αντιπροσωπευτικό.

«Η στάση του προέδρου της Βραζιλίας Λούλα (Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα) είναι αξιοθαύμαστη», ανέφερε ο συνεργάτης του Φιντάν, αναφερόμενος στα σχόλια του Λούλα στα οποία παρομοίαζε τον πόλεμο στη Γάζα με τη γενοκτονία από τους ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκαλώντας διπλωματική κρίση.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή