Αλβανία: «Πράσινο φως» από το κοινοβούλιο στη συμφωνία με την Ιταλία για τους μετανάστες

Αλβανία: «Πράσινο φως» από το κοινοβούλιο στη συμφωνία με την Ιταλία για τους μετανάστες

Είναι το πρώτο παράδειγμα χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα δέχεται μετανάστες για λογαριασμό κράτους-μέλους της Ε.Ε.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αλβανικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα Πέμπτη συμφωνία με την Ιταλία, βάσει της οποίας η Ρώμη θα κατασκευάσει στην Αλβανία κέντρα για μετανάστες, οι οποίοι θα μεταφέρονται στη χώρα μέσω της Αδριατικής Θάλασσας.

Είναι το πρώτο παράδειγμα χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα δέχεται μετανάστες για λογαριασμό κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος εκστρατείας για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, στην οποία αποδίδεται η άνοδος της δημοτικότητας της ακροδεξιάς στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εβδομήντα επτά βουλευτές στο κοινοβούλιο των 140 εδρών ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο.

Η Ιταλία πρόκειται να κατασκευάσει δύο κέντρα μεταναστών στην Αλβανία, μία από τις φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

Ράμα: Η Αλβανία ενεργεί σαν μέλος της Ε.Ε.

«Η Αλβανία στέκεται αλληλέγγυα στην Ιταλία επιλέγοντας να ενεργεί σαν κράτος-μέλος της Ε.Ε.», έγραψε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει μια τέτοια πρόκληση μόνη της. Μόνο μία ισχυρότερη, πιο γενναία και πιο κυρίαρχη Ευρώπη πιστή στον εαυτό της μπορεί», πρόσθεσε.

Και τα δύο κέντρα θα κατασκευαστούν στη βόρεια ακτή της Αδριατικής στην Αλβανία. Το ένα θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των μεταναστών κατά την άφιξή τους και το δεύτερο ως κέντρο διαμονής, όσο θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου από τη Ρώμη.

Στη συνέχεια οι μετανάστες είτε θα εισέρχονται στην Ιταλία είτε θα επαναπατρίζονται.

Επιπτώσεις σε ασφάλεια, τουρισμό και δικαιώματα

Η συμφωνία έχει δεχθεί κριτική, καθώς πολλοί στην Αλβανία κάνουν λόγο για επιπτώσεις στην ασφάλεια και στην τουριστική βιομηχανία, καθώς και στα δικαιώματα των μεταναστών.

«Αυτή (η τουριστική περιοχή) δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια μετά την κατασκευή των κέντρων μεταναστών», δήλωσε η Αρίλντα Λέσι, ακτιβίστρια η οποία συμμετείχε σε διαμαρτυρία μπροστά στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

«Εχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αυτά (τα κέντρα μεταναστών) θα είναι πρόβλημα για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή», πρόσθεσε.

Τη συμφωνία αμφισβήτησε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υποστήριξε ότι παραβιάζει το σύνταγμα παραχωρώντας σε άλλη χώρα εδαφική και κρατική εξουσία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς και έδωσε το «πράσινο φως» για τη συμφωνία τον περασμένο μήνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το ιταλικό σχέδιο δεν παραβιάζει το δίκαιο της Ε.Ε.

Οι ειδικοί σε θέματα δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι θα είναι δύσκολο για τα ιταλικά δικαστήρια να διεκπεραιώνουν έγκαιρα αιτήματα ασύλου ή προσφυγές από άτομα που φιλοξενούνται σε άλλη χώρα και ότι οι διαδικασίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω τους μετανάστες.

Η συμφωνία παρουσιάζει, όπως έχουν επισημάνει ειδικοί, ομοιότητες με αντίστοιχο σχέδιο της Βρετανίας να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα της Ανατολικής Αφρικής, ως αποτρεπτικό μέσο για τον περιορισμό των ροών μεταναστών οι οποίοι φτάνουν στη χώρα από τη Γαλλία, διασχίζοντας τη Μάγχη με μικρές βάρκες.

Πηγή της ιταλικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η Ρώμη έχει στόχο τα κέντρα μεταναστών στην Αλβανία να έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι την άνοιξη.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή