Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία να μην αναπτύξει πυρηνικό διαστημικό όπλο

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία να μην αναπτύξει πυρηνικό διαστημικό όπλο

Οι άμεσες επαφές με τη Μόσχα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής εκστρατείας που οργανώνει η κυβέρνηση Μπάιντεν για την αποτροπή της ανάπτυξης του όπλου στο διάστημα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη Ρωσία, προειδοποιώντας τη να μην αναπτύξει πυρηνικό αντιδορυφορικό όπλο στο διάστημα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Τονίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα παραβίαζε τη Συνθήκη για το Διάστημα και θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω Συνθήκη του 1967 απαγορεύει στους υπογράφοντες –συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών– να θέσουν «σε τροχιά γύρω από τη Γη αντικείμενα που φέρουν πυρηνικά όπλα ή οποιοδήποτε άλλο είδος όπλων μαζικής καταστροφής».

Οι άμεσες επαφές με τη Μόσχα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής εκστρατείας που οργανώνει η κυβέρνηση Μπάιντεν για την αποτροπή της ανάπτυξης του ρωσικού όπλου στο διάστημα. Η εκστρατεία αυτή περιλαμβάνει επίσης επαφές με την Κίνα, την Ινδία, τα κράτη της G-7 και άλλους στενούς συμμάχους που έχουν συμφέροντα στο διάστημα και «κανάλια» επικοινωνίας με τη Μόσχα. Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, δήλωσαν ότι σε ένα από αυτά τα «κανάλια» επικοινωνίας συμμετέχουν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, και ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Στις 14 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εξέδωσε μια «ομιχλώδη» προειδοποίηση για την ύπαρξη μιας «σοβαρής απειλής για την εθνική ασφάλεια» της χώρας. Μερικές ώρες μετά, ήρθαν στην επιφάνεια περισσότερες πληροφορίες από μη κατονομαζόμενες πηγές οι οποίες ανέφεραν πως η Ρωσία αναπτύσσει ένα αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο στο διάστημα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως η Ρωσία αναπτύσσει ένα τέτοιου είδους όπλο, η έκρηξη του οποίου θα μπορούσε να διαταράξει τις στρατιωτικές επικοινωνίες ή υπηρεσίες που παρέχονται μέσω τηλεφώνου, αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος. Η ίδια πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι κατανοεί πως το εν λόγω σύστημα που κατασκευάζει η Ρωσία θα περιλαμβάνει έναν πυρηνικό εκρηκτικό μηχανισμό που θα τεθεί σε τροχιά.

Η Μόσχα αλλά και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αρνηθεί την ανάπτυξη αντιδορυφορικού πυρηνικού όπλου, με τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο να δηλώνει αντίθετος στην ύπαρξη τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων στο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT