Nvidia: Πόσα χρήματα θα είχατε αν επενδύατε 1.000 δολάρια πριν 10 χρόνια

Nvidia: Πόσα χρήματα θα είχατε αν επενδύατε 1.000 δολάρια πριν 10 χρόνια

Η Goldman Sachs χαρακτήρισε την Nvidia ως την πιο σημαντική εταιρεία στον πλανήτη αυτή τη στιγμή

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της Nvidia στάθηκε αφορμή για να συνεχιστεί το ράλι της μετοχής της, γιγαντώνοντας ακόμα περισσότερο την εταιρεία ημιαγωγών που πρωταγωνιστεί στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία, την οποία η Goldman Sachs χαρακτήρισε ως την πιο σημαντική στον πλανήτη αυτή τη στιγμή, διαθέτει κεφαλαιοποίηση 1,667 τρισ. δολαρίων, κάτι που σημαίνει ότι δεν απέχει και πολύ από την Alphabet, η οποία διαθέτει κεφαλαιοποίηση 1,779 τρισ. δολαρίων. Οι μεγαλύτερες Microsoft και Apple βρίσκονται σήμερα στα 2,988 τρισ. δολάρια και 2,819 τρισ. δολάρια αντίστοιχα.

Η μετοχή της Nvidia σημειώνει άνοδο σχεδόν 40% από τις αρχές του έτους, ενώ έχει εκτιναχθεί κατά 225% τους τελευταίους 12 μήνες.

Οπως υπολόγισε το CNBC, εάν κάποιος είχε επενδύσει 1.000 δολάρια στην Nvidia πριν από έναν χρόνο, η επένδυσή του θα είχε τριπλασιαστεί σήμερα και θα άξιζε περίπου 3.248 δολάρια. Εάν κάποιος είχε επενδύσει 1.000 δολάρια στην Nvidia πριν από πέντε χρόνια, θα είχε βγάλει κέρδος 1.015%, άρα θα είχε περίπου 17.542 δολάρια. Και εάν κάποιος είχε επενδύσει 1.000 δολάρια στην Nvidia πριν από 10 χρόνια, θα είχε βγάλει αποδόσεις 22.340% και η επένδυσή του θα άξιζε σήμερα περίπου 148.226 δολάρια. Εάν κάποιος είχε επενδύσει 1.000 δολάρια στην Nvidia στις 22 Ιανουαρίου του 1999, όταν η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο, θα είχε δει τη μετοχή να ενισχύεται κατά 277.708% και την επένδυσή του να φτάνει στα 2.784.065 δολάρια.

Η Nvidia, που ιδρύθηκε από τον Huang το 1993, ξεκίνησε κατασκευάζοντας κάρτες γραφικών για παιχνίδια υπολογιστών. Τα τελευταία δύο χρόνια βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, όταν η τεχνολογία της αποδείχθηκε ικανή στον χειρισμό μεγάλου φόρτου εργασίας AI. Οι επιταχυντές H100 της εταιρείας έχουν γίνει θρυλικοί στον κόσμο της τεχνολογίας, με τους πελάτες να προσπαθούν να πάρουν στα χέρια τους όσο το δυνατόν περισσότερους, αναφέρει το Bloomberg.

Εταιρείες όπως η Amazon, η Meta Platforms, η Microsoft και η Google της Alphabet είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες της Nvidia, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% των εσόδων της, καθώς σπεύδουν να επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη.

Στο τέταρτο τρίμηνο της χρήσης της, το οποίο έληξε στις 28 Ιανουαρίου, τα έσοδα της Nvidia υπερτριπλασιάστηκαν στα 22,1 δισ. δολάρια. Τα κέρδη, εξαιρουμένων συγκεκριμένων στοιχείων, ήταν 5,16 δολάρια ανά μετοχή. Οι αναλυτές περίμεναν πωλήσεις περίπου 20,4 δισ. δολαρίων και κέρδη 4,60 δολάρια ανά μετοχή. Oπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής. «Η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως σε εταιρείες, βιομηχανίες και έθνη».

Τα έσοδα για την τρέχουσα περίοδο θα είναι περίπου 24 δισ. δολάρια, ανέφερε η εταιρεία, έναντι των 21,9 δισ. δολαρίων που περίμεναν οι αναλυτές.

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή