Ο ισραηλινός στρατός αναζητεί λύση για τη Ράφα στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός αναζητεί λύση για τη Ράφα στη Γάζα

Δεν υπάρχει ακόμη έτοιμο σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων και στη συνέχεια τη στρατιωτική χερσαία επιχείρηση στην πόλη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένες φαίνεται πως είναι οι ισραηλινές δυνάμεις να προχωρήσουν το σχέδιο εκκένωσης του ενός και πλέον εκατομμυρίου Παλαιστινίων που έχουν κατασκηνώσει στα περίχωρα της Ράφα, στα νότια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, και έπειτα να επιτεθούν στην πόλη που θεωρείται το «τελευταίο οχυρό» της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Ωστόσο, όπως παραδέχονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική για τον τρόπο με τον οποίο θα εκπονηθεί το σχέδιο, ούτε για τον χρόνο που θα χρειαστεί. Επίσης δεν έχει μελετηθεί το πού θα μεταφερθούν οι ήδη εξουθενωμένοι, σωματικά και ψυχικά, πολίτες.

Σε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με δημοσιογράφους του πρακτορείου Bloomberg, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη πως οι επικεφαλής του ισραηλινού στρατού IDF έχουν λάβει τη διαταγή να εκπονήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται ένα σχέδιο για την ασφαλή μετακίνηση των αμάχων και σύντομα αναμένεται ότι θα υπάρχουν οι λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Η Ράφα αποτελεί μέχρι αυτή τη στιγμή το τελευταίο «ασφαλές» αστικό κέντρο στη Λωρίδα της Γάζας και αμέτρητοι άνθρωποι έχουν καταφύγει στους δρόμους, στα δημόσια κτίρια και στα νοσοκομεία της, ελπίζοντας να μπορέσουν να διαβούν τα σύνορα με την Αίγυπτο, που βρίσκονται στα νότια της πόλης.

Πού είναι οι όμηροι

Από τη μεριά της, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων βλέπει την πόλη σαν το «σημείο μηδέν» της εισβολής στη Λωρίδα. Πέρα από την πλειονότητα των εν Γάζα ηγετών του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, το Ισραήλ πιστεύει πως στη Ράφα βρίσκονται και οι 100 όμηροι που απήχθησαν από τα εδάφη του κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Και η επίτευξη όλων αυτών των στόχων μπορεί να γίνει μόνο στην πόλη της Ράφα, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβει σε κάθε γωνία της περίπου 5.000-8.000 μάχιμους Παλαιστινίους.

Παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι πιέζουν για μία ανακωχή διαρκείας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι όροι που πρότεινε η Χαμάς ήταν τόσο εξωφρενικοί που δεν δέχθηκαν καν να τους συζητήσουν.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εργάζονται με τις Αρχές της Αιγύπτου προκειμένου να μη ναυαγήσουν εντελώς οι πιθανότητες μιας άλλης συμφωνίας στο σύντομο μέλλον. Οι Ισραηλινοί έχουν προσφέρει μια κατάπαυση εβδομάδων με αντάλλαγμα όλους τους ομήρους, κάτι που η Χαμάς απέρριψε. Πλέον λένε πως το τέλος του πολέμου είναι στο χέρι της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Κλιμάκωση της έντασης

Πέρα από τον κίνδυνο για τους άμαχους πολίτες, μια επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να προκαλέσει βίαια επεισόδια και στη Δυτική Οχθη καθώς και επιθέσεις από τις διάφορες υποστηριζόμενες από το Ιράν ένοπλες ομάδες σε Λίβανο, Ιράκ, Υεμένη και Συρία, προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη γεωπολιτική ταραχή.

Ηδη, εδώ και μήνες, ο IDF αντιμετωπίζει στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ τους μαχητές της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, που εξαπολύουν διαρκώς επιθέσεις με ρουκέτες εις βάρος παραμεθόριων χωριών.

Πολλοί σύμμαχοι φοβούνται πως όσο περισσότερο διαρκέσει ο πόλεμος, τόσο το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει και τους λίγους συμμάχους που έχει στα γειτονικά και όχι μόνο αραβικά κράτη.

Ο Νετανιάχου έδωσε πρόσφατα προθεσμία στη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους μέχρι την έναρξη του Ραμαζανίου, του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, που φέτος αρχίζει στις 10 Μαρτίου, αλλιώς θα ξεκινήσει χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT