Ορμπαν: Αμυντική συμφωνία με τη Σουηδία πριν «σφραγίσει» την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ορμπαν: Αμυντική συμφωνία με τη Σουηδία πριν «σφραγίσει» την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Ουγγαρία είναι το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία. «Τη Δευτέρα το ουγγρικό Κοινοβούλιο θα βάλει την τελική σφραγίδα», δήλωσε ο Ορμπαν

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουγγαρία θα υπογράψει συμφωνία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τη Σουηδία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν ,ενόψει της συνάντησης με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον στη Βουδαπέστη, σήμερα Παρασκευή. Η Ουγγαρία ετοιμάζεται να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Θα κλείσουμε όλες τις εκκρεμότητες και θα υπογράψουμε συμφωνία για την αμυντική βιομηχανία, σοβαρή συμφωνία λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της Ουγγαρίας, και θα θέσουμε επίσης στόχους για στρατιωτική συνεργασία», δήλωσε ο Ορμπαν στο κρατικό ραδιόφωνο χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα Παρασκευή, πριν εγκρίνει το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε ψηφοφορία τη Δευτέρα.

«Τη Δευτέρα το ουγγρικό Κοινοβούλιο θα βάλει την τελική σφραγίδα», δήλωσε ο Ορμπαν στο ραδιόφωνο.

Το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία υπέβαλε αίτημα να ενταχθεί στη διατλαντική Συμμαχία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, κίνηση που σηματοδότησε ιστορική πολιτική στροφή στη χώρα, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία είναι το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας. Το κυβερνών κόμμα Fidesz του Ορμπαν έχει καθυστερήσει την ψηφοφορία, επικαλούμενο την κριτική της Σουηδίας για το κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.

Το Fidesz κατέχει τεράστια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και θα μπορούσε να έχει εγκρίνει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας από τα μέσα του 2022.

Η καθυστέρηση έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της Βουδαπέστης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουγγαρία χρησιμοποιεί μαχητικά αεροσκάφη Gripen που κατασκευάζονται από τη σουηδική SAAB βάσει σύμβασης που υπογράφηκε το 2001.

Ο Κρίστερσον δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Σουηδία θέλει να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία της με την Ουγγαρία και πως το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη της Παρασκευής.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή