Κομισιόν: Προτάσεις για μείωση του διοικητικού «φόρτου» για τους αγρότες εν μέσω συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων

Κομισιόν: Προτάσεις για μείωση του διοικητικού «φόρτου» για τους αγρότες εν μέσω συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων

Το έγγραφο, το οποίο θα συζητηθεί με τα κράτη μέλη – στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας την ερχόμενη Δευτέρα – απαριθμεί μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων που μπορούν να αναληφθούν για την επίτευξη απλούστευσης

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η Κομισιόν απέστειλε έγγραφο στη βελγική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που περιγράφει τις πρώτες πιθανές δράσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου που επιβαρύνει τους γεωργούς.

Πρόκειται για προσωπική δέσμευση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τους Ευρωπαίους αγρότες κατά τη συνάντησή τους με εκπροσώπους τους, την 1η Φεβρουαρίου.

«Η Κομισιόν παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσεων για την άμβλυνση της πίεσης που υφίστανται σήμερα οι γυναίκες και οι άνδρες που εργάζονται σκληρά στον γεωργικό τομέα» αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν. «Μειώνουμε τον διοικητικό φόρτο για τους γεωργούς μας ώστε να τους βοηθήσουμε να εγγυηθούν την επισιτιστική ασφάλεια για τους Ευρωπαίους πολίτες. Η απλούστευση των γεωργικών πολιτικών μας αποτελεί διαρκή προτεραιότητα, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε εθνικό επίπεδο. Με αυτό το φάσμα δράσεων υλοποιούμε τη δέσμευση που αναλάβαμε έναντι των γεωργών μας να επιταχύνουμε αυτή τη συζήτηση. Προσβλέπω στην ακρόαση των απόψεων των κρατών-μελών μας», αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το έγγραφο, το οποίο θα συζητηθεί με τα κράτη-μέλη –στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας την ερχόμενη Δευτέρα–, απαριθμεί μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων που μπορούν να αναληφθούν για την επίτευξη απλούστευσης. Αυτό θα χρησιμεύσει ως βάση για συζητήσεις και κοινή δράση με τις χώρες της Ε.Ε.

Οι δράσεις που απαριθμούνται στο έγγραφο λαμβάνουν υπόψη τις συνεισφορές των εθνικών διοικήσεων, των μεγάλων γεωργικών οργανώσεων της Ε.Ε και της γεωργικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το μοντέλο υλοποίησης της τρέχουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με βάση τα στρατηγικά σχέδιά της, που αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί ήδη ένα βήμα προόδου όσον αφορά την απλούστευση και την επικουρικότητα σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Τα κράτη-μέλη διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διατήρηση του περιορισμένου και αναλογικού διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς για την επίτευξη των στόχων της νομοθεσίας της Ε.Ε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε επιτυχής διαδικασία απλούστευσης πρέπει να πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τις εθνικές διοικήσεις και τους ίδιους τους γεωργούς, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Διαδικτυακή έρευνα με απευθείας συμμετοχή αγροτών

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν δρομολογεί τον Μάρτιο διαδικτυακή έρευνα που θα απευθύνεται απευθείας στους γεωργούς. Αυτή η στοχευμένη διαβούλευση θα συμβάλει στον εντοπισμό των κύριων πηγών ανησυχίας τους και στην κατανόηση των πηγών διοικητικού φόρτου και πολυπλοκότητας που απορρέουν από τους κανόνες της ΚΑΠ, καθώς και από άλλους κανόνες της Ε.Ε για τα τρόφιμα και τη γεωργία στην Ε.Ε. και την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο. Η έρευνα αυτή θα παράσχει ήδη το καλοκαίρι σαφέστερη εικόνα των κύριων διοικητικών εμποδίων που αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν οι γεωργοί. Τα αποτελέσματά της θα συμπεριληφθούν σε λεπτομερέστερη ανάλυση που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2024.

Πέραν αυτής της αναγκαίας συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων, η Κομισιόν προτείνει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση τόσο στους γεωργούς όσο και στις εθνικές διοικήσεις, οι οποίες αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής για τους γεωργούς και είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση και την καταβολή των κονδυλίων της Ε.Ε.

Νέες κινητοποιήσεις

Οι Βέλγοι γεωργοί πάντως δεν φαίνεται να ικανοποιούνται με τις έως τώρα δεσμεύσεις της Ε.Ε. και διοργανώνουν νέες κινητοποιήσεις τη Δευτέρα, στο κέντρο των Βρυξελλών.

Οι βελγικές αρχές αναμένουν περίπου 1.500 τρακτέρ, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, προειδοποιώντας ήδη τους κατοίκους να αποφύγουν το κέντρο της πρωτεύουσας εκείνη την ημέρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή