Αμυντικό ντιλ Σομαλίας – Τουρκίας, με το βλέμμα σε Αιθιοπία και Ινδικό

Αμυντικό ντιλ Σομαλίας – Τουρκίας, με το βλέμμα σε Αιθιοπία και Ινδικό

Η Τουρκία ετοιμάζεται να αναλάβει την αποστολή της υπεράσπισης των σομαλικών χωρικών υδάτων για ένα διάστημα δέκα ετών, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργικό συμβούλιο της Σομαλίας ενέκρινε, αυτήν την εβδομάδα, μια συμφωνία αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την εν λόγω συμφωνία, η Τουρκία πρόκειται να εξοπλίσει/εκπαιδεύσει το σομαλικό πολεμικό ναυτικό ενώ παράλληλα αναλαμβάνει και την αποστολή της υπεράσπισης των σομαλικών χωρικών υδάτων για ένα διάστημα δέκα ετών, όπως αναφέρει ο ιστοχώρος Middle East Eye.    

Σημειώνεται ότι η Τουρκία διατηρεί ήδη, εδώ και χρόνια, μεγάλη στρατιωτική βάση στο Μογκαντίσου. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει, παράλληλα, αναπτύξει δράση και στις ακτές της Σομαλίας, υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, αναλαμβάνοντας αποστολές καταπολέμησης της πειρατείας.

Η νέα τουρκο-σομαλική συμφωνία πάει, ωστόσο, ένα βήμα παραπέρα, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία ανεβαίνει η ένταση μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας.

Προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Αντεν, η Αιθιοπία παρουσιάστηκε προ εβδομάδων έτοιμη να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη την de facto αποσχισθείσα από τη Σομαλία ήδη από τη δεκαετία του 1990 περιοχή της Σομαλιλάνδης, την οποία όμως το Μογκαντίσου εξακολουθεί να θεωρεί δικό του έδαφος.

«Η Αιθιοπία είναι η πιο πολυπληθής περίκλειστη χώρα στον κόσμο, επομένως η διασφάλιση της πρόσβασης στη θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας για την αιθιοπική ηγεσία, ωστόσο το Μογκαντίσου λέει ότι η συμφωνία αυτή (σ.σ. μεταξύ Αιθιοπίας και Σομαλιλάνδης) αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας του», εξηγεί ο ιστοχώρος Gzero.  

«Επειτα από αίτημα της Σομαλίας, θα της παρέχουμε υποστήριξη στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας όπως κάναμε στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ως εκ τούτου, θα βοηθήσουμε τη Σομαλία να αναπτύξει την ικανότητα και τις δυνατότητές της για την καταπολέμηση των παράνομων και παράτυπων δραστηριοτήτων στα χωρικά της ύδατα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με τον ιστοχώρο Al-Monitor.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, και της Σομαλίας, Αμπντουλκαντίρ Μοχάμεντ Νουρ, είχαν υπογράψει στην Αγκυρα στις 8 Φεβρουαρίου συμφωνία-πλαίσιο για τη συνεργασία στους τομείς της αμυνας και της οικονομίας, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για όσα μπαίνουν τώρα σε τροχιά υλοποίησης.   

Με πληροφορίες από Middle East Eye, Al-Monitor, Gzero

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή