Σεμπάστιαν Κουρτς: Ενοχος για ψευδορκία ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας

Σεμπάστιαν Κουρτς: Ενοχος για ψευδορκία ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας

Επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή. Ο δικαστής Μίχαελ Ραντάστιτς ανακοίνωσε την ποινή, προτού αρχίσει τη λεπτομερή ανάγνωση της απόφασης

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενοχο για ψευδορκία έκρινε την Παρασκευή τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δικαστήριο στη Βιέννη.

Σε βάρος του Κουρτς, ο οποίος παραιτήθηκε από την καγκελαρία τον Οκτώβριο του 2021, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δικαστής Μίχαελ Ραντάστιτς ανακοίνωσε την ποινή, προτού αρχίσει τη λεπτομερή ανάγνωση της απόφασης.

Η απόφαση έρχεται έπειτα από μια διαδικασία διάρκειας τεσσάρων μηνών, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά, τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια, που πρώην καγκελάριος οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση αφορά ένορκη κατάθεση του Σεμπάστιαν Κουρτς ενώπιον εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία διερευνούσε ενδεχόμενο νεποτισμού στην επιλογή του επικεφαλής της πρώην κρατικής εταιρίας ÖBAG.

Τυπικώς, η επιλογή αποτελούσε ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα ωστόσο με τις κατηγορίες, ο πρώην καγκελάριος είχε λάβει ο ίδιος τις σχετικές αποφάσεις.

Κατά τη διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκαν μηνύματα μεταξύ του Σεμπάστιαν Κουρτς και του πρώην στενού συνεργάτη του Τόμας Σμιντ, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της ÖBAG. Ο κ. Κουρτς επέμεινε μέχρι το τέλος ότι δεν είχε ανάμιξη στην επιλογή του προσώπου.

Επισημαίνεται πως ο πρώην καγκελάριος αντιμετωπίζει και διαφορετικές κατηγορίες, για χρήση κρατικών κονδυλίων προκειμένου «να διαστρεβλωθούν δημοσκοπήσεις κατά τρόπο που να εξυπηρετεί το κομματικό του συμφέρον», την περίοδο 2016-2018.

Οι σχετικές αποκαλύψεις προκάλεσαν και την αποχώρησή του, το 2021, από την κυβέρνηση και την πολιτική. Εκτοτε, εργάζεται ως επιχειρηματίας και λομπίστας, για εταιρίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή