Πόλη του Μεξικού: Αντιμέτωποι με τη δίψα 22 εκατ. κάτοικοι

Πόλη του Μεξικού: Αντιμέτωποι με τη δίψα 22 εκατ. κάτοικοι

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνουν τα εγγενή προβλήματα της μεξικανικής πρωτεύουσας

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πόλη του Μεξικού, μια γιγάντια μητρόπολη σχεδόν 22 εκατομμυρίων κατοίκων, από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση λειψυδρίας καθώς διάφορα προβλήματα – όπως γεωγραφία, χαοτική αστική ανάπτυξη και διαρροές υποδομών – επιδεινώνονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Χρόνια ασυνήθιστα χαμηλών βροχοπτώσεων, μεγαλύτερες περίοδοι ξηρασίας και υψηλές θερμοκρασίες έχουν προξενήσει αγωνία για ένα σύστημα νερού που ήδη καταπονείται για να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση. Οι αρχές αναγκάστηκαν να θεσπίσουν σημαντικούς περιορισμούς στο νερό που αντλείται από ταμιευτήρες.

«Πολλές γειτονιές υποφέρουν από έλλειψη νερού για εβδομάδες και απομένουν ακόμη τέσσερις μήνες για να ξεκινήσουν οι βροχές», δήλωσε ο Κριστιάν Δομίνγκες Σαρμιέντο, κλιματικός επιστήμονας στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM).

Οι πολιτικοί υποβαθμίζουν κάθε αίσθηση κρίσης, αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε τόσο κρίσιμα επίπεδα ώστε η Πόλη του Μεξικού θα μπορούσε να φτάσει στην «ημέρα μηδέν» μέσα σε λίγους μήνες, όπου οι βρύσες θα πάψουν εντελώς να τρέχουν σε τεράστιες περιοχές της πόλης.

Περίπου το 60% του νερού της Πόλης του Μεξικού προέρχεται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντά της, αλλά έχει τόσο υπερβολική εξαγωγή που η πόλη βυθίζεται με τρομακτικό ρυθμό – περίπου 50 εκατοστά το χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Και ο υδροφόρος ορίζοντας δεν αναπληρώνεται πουθενά αρκετά γρήγορα. Το νερό της βροχής κυλά από τις σκληρές, αδιαπέραστες επιφάνειες της πόλης, αντί να βυθίζεται στο έδαφος.

Απώλειες

Το υπόλοιπο νερό της πόλης αντλείται σε μεγάλες αποστάσεις ανηφορικά από πηγές εκτός πόλης, σε μια απίστευτα αναποτελεσματική διαδικασία, κατά την οποία χάνεται περίπου το 40% του νερού λόγω διαρροών.

Το σύστημα νερού Κουτζαμάλα, ένα δίκτυο δεξαμενών, αντλιοστασίων, καναλιών και σηράγγων, παρέχει περίπου το 25% του νερού που χρησιμοποιείται από την Κοιλάδα του Μεξικού, η οποία περιλαμβάνει την Πόλη του Μεξικού. Ομως η σοβαρή ξηρασία έχει τέτοιες συνέπειες ώστε επί του παρόντος, το σύστημα να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, στο 39% περίπου της χωρητικότητας.

«Είναι σχεδόν η μισή ποσότητα νερού που θα έπρεπε να έχουμε», δήλωσε η Φαμπιόλα Σόσα-Ροδρίγες, επικεφαλής οικονομικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος στο Αυτόνομο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο στην Πόλη του Μεξικού.

Τον Οκτώβριο, η Κονάγουα, η εθνική επιτροπή νερού της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει το νερό από το Κουτζαμάλα κατά 8% «για να εξασφαλίσει την παροχή πόσιμου νερού στον πληθυσμό λόγω της σοβαρής ξηρασίας».

Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, οι αξιωματούχοι αύξησαν σημαντικά τους περιορισμούς, μειώνοντας το νερό που παρέχεται από το σύστημα κατά σχεδόν 25%, κατηγορώντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ξηρασία

Περίπου το 60% του Μεξικού βιώνει από μέτρια έως εξαιρετική ξηρασία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα. Σχεδόν το 90% της Πόλης του Μεξικού βρίσκεται σε σοβαρή ξηρασία – και πρόκειται να χειροτερέψει, με την έναρξη της περιόδου των βροχών να είναι ακόμα μήνες μακριά.

«Βρισκόμαστε περίπου στη μέση της ξηρής περιόδου με συνεχείς αυξήσεις της θερμοκρασίας που αναμένονται μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο», δήλωσε η Τζουν Γαρσία-Μπεσέρα, επίκουρη καθηγήτρια μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Βρετανικής Κολομβίας.

Η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό αυτό το τμήμα του Μεξικού. Τρία χρόνια του φαινομένου La Niña έφεραν ξηρασία στην περιοχή και στη συνέχεια η άφιξη του El Niño πέρυσι οδήγησε σε μια επώδυνα σύντομη περίοδο βροχών, που δεν κατάφερε να αναπληρώσει τις δεξαμενές.

Ωστόσο η μακροπρόθεσμη τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο παίζει τον δικό της ρόλο, τροφοδοτώντας μεγαλύτερες ξηρασίες και ισχυρότερους καύσωνες, καθώς και πιο έντονες βροχές όταν φτάσουν.

Η κρίση έχει δημιουργήσει έντονη συζήτηση για το αν η μεξικανική πρωτεύουσα θα φτάσει σε μια «ημέρα μηδέν», όπου το σύστημα Κουτζαμάλα θα έχει πέσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε δεν θα είναι σε θέση να παρέχει νερό στους κατοίκους της πόλης.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ευρέως στις αρχές Φεβρουαρίου ότι ένας αξιωματούχος της Κονάγουα είπε ότι χωρίς σημαντική βροχή, η «ημέρα μηδέν» θα μπορούσε να φτάσει στις 26 Ιουνίου.

Οι αρχές από τότε προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους κατοίκους ότι δεν θα υπάρξει ημέρα μηδέν. Πολλοί ειδικοί όμως προειδοποιούν για μια επιδεινούμενη κρίση. Η Πόλη του Μεξικού μπορεί να ξεμείνει από νερό πριν φτάσει η περίοδος των βροχών, αν συνεχίσει να το χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο, είπε η κα Σόσα-Ροδρίγες.

«Είναι πιθανό ότι θα αντιμετωπίσουμε μια μέρα μηδέν», προειδοποίησε.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή