Οργή αγροτών: Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Βρυξελλών

Οργή αγροτών: Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Βρυξελλών

Οι αγρότες πέταξαν κοπριές, έκαψαν ελαστικά και «έσπασαν» αστυνομικά μπλόκα με τα τρακτέρ τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν στις οργισμένες διαμαρτυρίες που προκαλούν χάος, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα στη βελγική πρωτεύουσα, με ρίψεις νερού

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι των Βρυξελλών το πρωί της Δευτέρας. Με φωτιές, κοπριές, αυγά και άλλα αντικείμενα και με περίπου 1.000 τρακτέρ, Ευρωπαίοι αγρότες επιτέθηκαν στις δυνάμεις τις αστυνομίας που επιχείρησαν να σταματήσουν την έφοδό τους στην περιοχή όπου βρίσκονται τα κτήρια της Ε.Ε. και όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας.

Οργή αγροτών: Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Βρυξελλών-1

Οι οδομαχίες, που ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί σήμερα Δευτέρα, όταν εκατοντάδες τρακτέρ άρχιζαν να επιστρέφουν για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα στη βελγική πρωτεύουσα, συνεχίστηκαν για ώρες, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με ρίψεις νερού.

Οργή αγροτών: Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Βρυξελλών-2

Την 1η Φεβρουαρίου είχε πραγματοποιηθεί και πάλι μεγάλη αγροτική διαμαρτυρία με περισσότερα από 1.300 τρακτέρ να φτάνουν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο τότε της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Εκτοτε, η οργή των αγροτών συνεχίζεται αμείωτη.

Ενόψει των νέων διαμαρτυριών που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει ευρεία περιοχή γύρω από τα κτίρια της Ε.Ε.. Εκεί όπου κατέφθαναν οι υπουργοί για να συζητήσουν τι περισσότερο μπορούν να κάνουν για να ανταποκριθούν στα αιτήματα των αγροτών.

Ωστόσο, αγρότες με τα τρακτέρ τους, κατάφεραν, σε κάποιες περιπτώσεις, να σπάσουν τα μπλόκα της αστυνομίας. 

Οι αγρότες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -τις οποίες κρίνουν ως ανεπαρκείς- σε απάντηση για τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που λαμβάνουν χώρα εδώ και εβδομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οργή αγροτών: Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Βρυξελλών-3

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα και στη Μαδρίτη, όπου αγρότες από ολόκληρη την Ισπανία σφυρίζοντας, κραδαίνοντας κουδούνια και χτυπώντας τύμπανα, κάλεσαν την Ε.Ε. να μειώσει τη γραφειοκρατία και να εγκαταλείψει αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Επιπλέον, αγρότες στην Πολωνία μπλόκαραν αυτοκινητόδρομο στα σύνορα με τη Γερμανία.

Κοπριές και λάστιχα

Οργή αγροτών: Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Βρυξελλών-4

Η μυρωδιά καπνού ήταν έντονη νωρίτερα στο κέντρο των Βρυξελλών, καθώς οι αγρότες έκαιγαν ελαστικά, σύμφωνα με τη Le Soir.

Κεντρικές οδικές αρτηρίες ήταν αποκλεισμένες λόγω της «πομπής» των τρακτέρ. Αγρότες πέταξαν κοπριές και ελαστικά μπροστά από τα μπλόκα της αστυνομίας. 

Ζητούν από την Ε.Ε. «πραγματικές λύσεις οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τα αιτήματα των μικρομεσαίων», σύμφωνα με τη Fugea, εκ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας.

Οργή αγροτών: Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Βρυξελλών-5

Μεταξύ, άλλων, διαμαρτύρονται για τις φθηνές τιμές στις οποίες υποχρεώνονται να πωλούν τα προϊόντα τους στους λιανοπωλητές και για τις εισαγωγές χαμηλού κόστους που απαξιώνουν την τοπική παραγωγή – αγρότης έκαψε τη ρωσική σημαία στη διάρκεια των διαμαρτυριών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, καθώς τα φθηνά ουκρανικά σιτηρά που εισάγονται για στήριξη του Κιέβου στον πόλεμο με τη Μόσχα, έχουν επίσης προκαλέσει οργή στον αγροτικό κόσμο.

Οργή αγροτών: Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Βρυξελλών-6

Οι αγρότες διαμαρτύρονται επίσης για τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες της Ε.Ε.

Η ένωση αγροτών European Coordination Via Campesina ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. δεν έχει κάνει ακόμη αρκετά για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές πιέσεις που δέχεται ο κλάδος.

Βελγικές, γερμανικές, ολλανδικές και γαλλικές αγροτικές ενώσεις είχαν καλέσει τα μέλη τους να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες.

Ανιση κατανομή

Οργή αγροτών: Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Βρυξελλών-7

Περίπου 10 εκατ. πολίτες εργάζονται ως αγρότες στην Ε.Ε. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός που διατίθεται για την ΚΑΠ ανέρχεται σε 386,6 δισ. ευρώ για την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο 2021-2027, το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Η οργάνωση WWF Βελγίου υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι απαραίτητα ο προϋπολογισμός, αλλά μάλλον η άνιση κατανομή των ενισχύσεων.

Οργή αγροτών: Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Βρυξελλών-8

«Το 20% των μεγαλύτερων Ευρωπαίων αγροτών, συχνά μεγάλες βιομηχανικές αγροτικές επιχειρήσεις, λαμβάνουν το 80% των άμεσων ενισχύσεων, ενώ η πλειονότητα των γεωργών λαμβάνουν ελάχιστες έως καθόλου», σύμφωνα με τη WWF.

Οι αγροτικές ενώσεις διεκδικούν επίσης περισσότερα μέτρα που θα εγγυώνται δίκαιες τιμές πώλησης των προϊόντων τους καθώς και τον τερματισμό συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με χώρες όπου οι αγρότες αντιμετωπίζουν λιγότερο αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα από αυτά που ισχύουν στην Ε.Ε.

Ελάφρυνση της πίεσης

Στις διαμαρτυρίες της Δευτέρας κυρίαρχο ήταν το σύνθημα «stop EU Mercosur» – αναφορά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας της Ε.Ε. με την ομάδα χωρών της Νότιας Αμερικής Mercosur.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε, εν τω μεταξύλ, ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι που θα επέτρεπαν στην Ε.Ε. να υπογράψει τη συμφωνία και έχει ζητήσει ισχυρότερες διαβεβαιώσεις σχετικά με τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Οι υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν νέα δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση της πίεσης στους αγρότες – μεταξύ των οποίων η μείωση των επιθεωρήσεων στις γεωργικές εκτάσεις, καθώς και η δυνατότητα εξαίρεσης των μικρών γεωργικών καλλιεργητών από περιβαλλοντικά πρότυπα.

Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει την κερδοφορία όσων αγροτών επιλέξουν τη βιοποικιλότητα και τα πράσινα μέτρα, ενώ αναφερόμενος στην αγροτική πολιτική της Ε.Ε. έκανε λόγο για «τέρας γραφειοκρατίας».

Οργή αγροτών: Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Βρυξελλών-9

«Ο μέσος αγρότης ξοδεύει το ένα τέταρτο του χρόνου του στο γραφείο του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε απάντηση στις οργισμένες διαμαρτυρίες των αγροτών, η Ε.Ε. έχει ήδη περιορίσει περιβαλλοντικά μέτρα που προέβλεπε η Πράσινη Συμφωνία.

Οργή αγροτών: Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Βρυξελλών-10

Απέσυρε, την τελευταία στιγμή, τον στόχο για μείωση των εκπομπών του αγροτικού τομέα από τον οδικό χάρτη για το κλίμα του 2040.

Επειτα από τη διαμαρτυρία των αγροτών στις Βρυξέλλες στις αρχές του μήνα, η Ε.Ε. είχε αποσύρει επίσης νόμο για τη μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων, ενώ «χαλάρωσε» τον στόχο να μένουν εδάφη σε αγρανάπαυση για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Με πληροφορίες από Le Soir, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT