Οι προτάσεις της Ελλάδας για την ΚΑΠ

Οι προτάσεις της Ελλάδας για την ΚΑΠ

Θα ζητηθεί άρση ή αναβολή εφαρμογής περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, έτσι ώστε η αγροτική παραγωγή να συνεχίσει να γίνεται όπως πριν εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συνολικά 19 προτάσεις τις οποίες αναμένεται να καταθέσει στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα, όπου θα συζητηθεί η αναθεώρηση της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσιάζει η «Κ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα την ίδια μέρα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των χωρών της Μεσογείου, που αποτελούν την ομάδα EU MED-9, στην οποία ανήκουν και η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Οι προτάσεις από την πλευρά της Ελλάδας κινούνται στην κατεύθυνση της άρσης ή της αναβολής εφαρμογής περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, έτσι ώστε η αγροτική παραγωγή να συνεχίσει να γίνεται όπως στην προηγούμενη περίοδο πριν εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ. Παράλληλα προτείνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη μεταφορά κονδυλίων μεταξύ των διαφόρων μέτρων της ΚΑΠ, καθώς και πολλές απλουστεύσεις που αφορούν τις διοικητικές διαδικασίες για την εφαρμογή της ΚΑΠ.

Η βασική πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι η νούμερο 11, όπου προτείνεται «να μην υπάρχει καμιά υποχρέωση για έλεγχο (σ.σ. για τήρηση των προβλεπομένων περιβαλλοντικών μέτρων, όπως η αμειψισπορά ή η φυτοκάλυψη) υπό όρους για εκμεταλλεύσεις έως 10 εκτάρια (δηλαδή 100 στρέμματα)». Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο μέγεθος των ελληνικών εκμεταλλεύσεων είναι 66 στρέμματα, ενώ το 77,3% των εκμεταλλεύσεων είναι κάτω των 50 στρεμμάτων.

Παράλληλα προτείνεται μεταξύ άλλων:

Χρήση δορυφορικών εικόνων για την αποφυγή επιτόπιων ελέγχων.

Μείωση των απαραίτητων επιθεωρήσεων σε μια επίσκεψη ανά αγρόκτημα το έτος.

Δυνατότητα μεταφοράς κονδυλίων ακόμη και τρία χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος (από Ν+2 να γίνει Ν+3), όπως ίσχυε την προγραμματική περίοδο 2014-2022.

Δυνατότητα τροποποίησης του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ μόνο με κοινοποίηση στην Ε.Ε. για ορισμένα θέματα στα οποία θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία. Δυνατότητα υποβολής τροποποιήσεων χωρίς περιορισμούς ανά έτος για την αντιμετώπιση τυχόν αναγκών που προκύπτουν.

Επανεξέταση της απαίτησης για υποχρεωτική συνοχή των παρεμβάσεων των συνδεδεμένων ενισχύσεων εισοδήματος με την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που δίνονται σε συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία επιλέγει το κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται σε κάθε περίπτωση να δίνονται σε προϊόντα που η καλλιέργειά τους επιβαρύνει το περιβάλλον. Με βάση αυτές τις προδιαγραφές, σε κάποιες περιοχές όπως η Λάρισα δεν δόθηκε συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια καλαμποκιού, λόγω των προβλημάτων στην ποσότητα και την ποιότητα του νερού στη συγκεκριμένη υδρολογική λεκάνη. Ενδεικτικά, με βάση τη συγκεκριμένη πρόβλεψη –που τώρα ζητείται η επανεξέτασή της– παραγωγοί καλαμποκιού στη Λάρισα δεν πήραν επιδότηση ενώ παραγωγοί στην Πιερία πήραν.

Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης των τροποποιήσεων του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ με σημαντική μείωση του χρόνου διαβούλευσης μεταξύ των επιτροπών και των επίσημων υπογραφών.

Παρέκκλιση 12 μηνών από τα πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση που έχουν επιβληθεί.

Ανασκόπηση των περιβαλλοντικών και κλιματικών απαιτήσεων και καθορισμός ρεαλιστικών προθεσμιών για την εφαρμογή τους. Παράλληλη ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων στον αγροτικό τομέα της Ε.Ε. και υιοθέτηση πιθανών διορθώσεων και νέων πολιτικών.

Ευελιξία για ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων μεταξύ των παρεμβάσεων.

Ευελιξία για χρήση έως και 2% του προϋπολογισμού του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.

Μια σειρά προτάσεων που αφορά την αναθεώρηση της ΚΑΠ για την Ελλάδα –ανεξάρτητα από τις προτάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω– έχει ήδη υποβληθεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης.

Το «μέτωπο» του Νότου

Η σύμπραξη των νοτίων χωρών της Ε.Ε. (Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία) για την οποία η Ελλάδα έχει παίξει σημαντικό ρόλο, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, καθώς τα κράτη-μέλη της MED-9 συμφωνούν σε πολλά από τα μέτρα που θα πρέπει να αναθεωρηθούν, καθώς αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Τα μέλη της MED-9 συνεδρίασαν για πρώτη φορά στις 24 Ιανουαρίου, ενώ έχουν εκδώσει κοινή ανακοίνωση που αφορά τις αλλαγές στην ΚΑΠ. «Ο κύριος στόχος μας είναι η ενίσχυση του τομέα τροφίμων, μέσω συλλογικών προσπαθειών και συντονισμένων δράσεων που στοχεύουν στη στήριξη των αγροτών μας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ολόκληρης της αγροδιατροφικής αλυσίδας», τόνισαν.

Τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, τα σωματεία των Βέλγων αγροτών έχουν προγραμματίσει να αποκλείσουν με τρακτέρ τούς δρόμους γύρω από τα κτίρια των θεσμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή