Τουρκία: Τα γενέθλια Ερντογάν και οι ευχές του Πούτιν

Τουρκία: Τα γενέθλια Ερντογάν και οι ευχές του Πούτιν

Λιώνει ο προσφάτως δημιουργηθείς πάγος μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας;

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιορτάζει σήμερα Δευτέρα τα 70ά του γενέθλια και ένας από τους πρώτους που έσπευσαν να του ευχηθούν ήταν ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, 15 μέρες μετά την ακύρωσης της επίσκεψης του ενοίκου του Κρεμλίνου στην τουρκική πρωτεύουσα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πούτιν ευχήθηκε στον Ερντογάν για τα γενέθλιά του και τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η επίσκεψη του Πούτιν επρόκειτο να λάβει χώρα στις 12 Φεβρουαρίου. Λίγο νωρίτερα όμως, με δήλωση που έκανε το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε ότι η επίσκεψη αυτή αναβλήθηκε.

Είχε προηγηθεί μια σειρά γεγονότων που ψύχραναν τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, όπως η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η θετική εισήγηση στις ΗΠΑ για το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-16, και η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ ότι αν η Τουρκία αποποιηθεί των ρωσικών πυραύλων S-400 θα μπορούσε να επανέλθει στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.

Επιπλέον δημιούργησε αλγεινή εντύπωση στη Μόσχα η τουρκική πρόθεση δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής ντρόουν από τον ίδιο τον γαμπρό του Ερντογάν στην Ουκρανία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει πλέον ότι η επίσκεψη είχε αναπρογραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου το νωρίτερο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει ματαίωση, εργαζόμαστε για μια ημερομηνία».

Πηγή: NTV Haber, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή