Μετά τη Σουηδία και η Δανία σταματά την έρευνα για τον Nord Stream

Μετά τη Σουηδία και η Δανία σταματά την έρευνα για τον Nord Stream

Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές της Δανίας πρόσθεσαν πάντως την εκτίμηση ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα «σκόπιμου σαμποτάζ»

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δανία βάζει στο αρχείο την έρευνα για τα αίτια των εκρήξεων στους αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία και σημειώθηκαν το 2022.

Είναι η δεύτερη χώρα που σταματά την έρευνα μετά τη Σουηδία.

Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μεταφέρουν φυσικό αέριο κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, υπέστησαν ζημιές έπειτα από σειρά εκρήξεων στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας και της Δανίας τον Σεπτέμβριο του 2022, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες μεθανίου.

Η Ρωσία και η Δύση, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση έπειτα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, έδειξαν η μία την άλλη ως υπεύθυνη για τις εκρήξεις. Ωστόσο και οι δύο πλευρές έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη και κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Σαμποτάζ

«Δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την άσκηση ποινικής δίωξης στη Δανία … και ως εκ τούτου η αστυνομία της Κοπεγχάγης αποφάσισε να ολοκληρώσει την ποινική έρευνα για τις εκρήξεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Δανίας.

Η αστυνομία πρόσθεσε την εκτίμησή της για σκόπιμο σαμποτάζ στις γραμμές φυσικού αερίου.

Η Σουηδία, νωρίτερα αυτό τον μήνα, έπαυσε την έρευνά της για τις εκρήξεις λέγοντας ότι δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση, αλλά παρέδωσε τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν σε Γερμανούς ερευνητές, οι οποίοι δεν έχουν δημοσιεύσει σχετικό πόρισμα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή