Ουκρανία: Ρωσικά εδαφικά κέρδη γύρω από την Αβντιίβκα

Ουκρανία: Ρωσικά εδαφικά κέρδη γύρω από την Αβντιίβκα

Η Δανία διέκοψε την έρευνα για τον Nord Stream – Προειδοποίηση Ζελένσκι για μεγάλη επίθεση της Μόσχας τον Μάιο

ουκρανία-ρωσικά-εδαφικά-κέρδη-γύρω-απ-562904362

Ουκρανία: Ρωσικά εδαφικά κέρδη γύρω από την Αβντιίβκα-1ΚΙΕΒΟ. Το ουκρανικό χωριό Λαστότσκινε, πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αβντιίβκα, κατέλαβαν ρωσικά στρατεύματα, με το ουκρανικό επιτελείο να επιβεβαιώνει την είδηση υποστηρίζοντας ότι η υποχώρηση αυτή εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο συρρίκνωσης της γραμμής άμυνας και πρόληψης περαιτέρω ρωσικής προέλασης προς τα δυτικά. Η κατάληψη της βιομηχανικής κωμόπολης Αβντιίβκα αποτελεί την πρώτη σημαντική επιτυχία της ρωσικής προέλασης μετά τη νίκη στο Μπαχμούτ, τον Μάιο του 2023.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέβλεψε ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι δύσκολοι για τον ουκρανικό στρατό, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει μεγάλη θερινή επίθεση τον Μάιο. «Η Ρωσία θα προετοιμάσει την αντεπίθεσή της στις αρχές του καλοκαιριού ή στα τέλη Μαΐου. Θα είμαστε έτοιμοι για την επίθεσή τους», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο μεταξύ, την έρευνα για τις εκρήξεις του 2022 στον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, που μετέφερε ρωσικό αέριο στη Γερμανία, έκλεισε χθες η Δανία, μετά τη Σουηδία. Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας ύστερα από σειρά εκρήξεων στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στα χωρικά ύδατα μεταξύ Σουηδίας και Δανίας. Ρωσία και Δύση αλληλοκατηγορούνται για τη δολιοφθορά.

«Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την άσκηση διώξεων στη Δανία και έτσι η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της έρευνας», ανέφερε χθες το αρχηγείο της αστυνομίας της Δανίας.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας ανακοίνωσε, όμως, χθες ότι συνεχίζει την έρευνα. Την απόφαση της Δανίας επέκρινε χθες σφοδρά το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο Τύπου της προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, να εκτιμά πως η αρχειοθέτηση της υπόθεσης αποφασίσθηκε από τη Δανία προκειμένου να μη θιγεί ο δράστης της δολιοφθοράς και στενός σύμμαχος της Κοπεγχάγης, Ουάσιγκτον. Τον Μάρτιο του 2023, ο γερμανικός Τύπος ανέφερε πως φιλοουκρανική οργάνωση βρισκόταν πίσω από το σαμποτάζ, με την ομάδα δολιοφθορέων να έχει αποπλεύσει από το λιμάνι του Ροστόκ.

Συμφωνία για αποφυλάκιση του εκλιπόντος Ρώσου ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι φέρεται να βρισκόταν στα τελικά της στάδια, σύμφωνα με μέλη της ομάδας του αντιφρονούντος. «Ελαβα επιβεβαίωση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων λίγες ημέρες πριν από τον θάνατο του Ναβάλνι. Επρόκειτο να απελευθερωθεί μέσα στις ημέρες εκείνες», είπε χθες η Μαρία Πέφτσικ, συνεργάτις του Ναβάλνι.

Ουάσιγκτον και Βερολίνο είχαν ενημερωθεί για την πορεία των συνομιλιών, σύμφωνα με την Πέφτσικ, η οποία εξήγησε ότι ο Ναβάλνι θα αποφυλακιζόταν σε αντάλλαγμα με τον Βαντίμ Κράσικοφ, καταδικασμένο σε ισόβια κάθειρξη από τη γερμανική Δικαιοσύνη για τη δολοφονία Τσετσένου αυτονομιστή το 2019 σε πάρκο του Βερολίνου.

O Αλεξέι Ναβάλνι θα αποφυλακιζόταν σε ανταλλαγή με τον Βαντίμ Κράσικοφ, καταδικασμένο για δολοφονία Τσετσένου στη Γερμανία.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε για πρώτη φορά με αριθμούς για τις απώλειες του ουκρανικού στρατού ύστερα από δύο χρόνια πολέμου. Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, χωρίς να αποκαλύψει τον αριθμό τραυματιών, τον οποίο χαρακτήρισε κρατικό μυστικό, καθώς μπορεί να επιτρέψει την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από τους Ρώσους για τη δυναμικότητα του ουκρανικού στρατεύματος. Παρότι οι ουκρανικές αρχές αποφεύγουν να αποκαλύπτουν τέτοια στοιχεία, ο Ζελένσκι εξήγησε ότι παραβίασε τον κανόνα αυτό προκειμένου να διαψεύσει τα διογκωμένα στοιχεία που μεταδίδει η Ρωσία για τις ουκρανικές στρατιωτικές απώλειες.

Την προοπτική απόκτησης γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Μιράζ 2000 από την Ουκρανία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Παρά τους αρχικούς δισταγμούς τους, οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν την αποστολή μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, το Παρίσι όμως παρέμενε αρνητικό στα σχετικά αιτήματα του Κιέβου. Ο παροπλισμός 13 Μιράζ 2000 το 2022 από τη γαλλική πολεμική αεροπορία επιτρέπει τώρα την προώθησή τους στην Ουκρανία. Η Γαλλία συμμετέχει άλλωστε εδώ και ένα χρόνο στην εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών σε δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. Η Σουηδία έχει δηλώσει έτοιμη να προσφέρει μαχητικά αεροσκάφη Γκράιπεν στο Κίεβο, αμέσως αφότου γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν και οι βουλευτές της κυβερνητικής συμμαχίας αρνήθηκαν πρόταση της αντιπολίτευσης να αποτίσουν φόρο τιμής στον Αλεξέι Ναβάλνι στο Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης, λέγoντας: «Οι σοβινιστές δεν αξίζουν τιμές. Ο Ναβάλνι είχε χαρακτηρίσει τους Γεωργιανούς τρωκτικά όταν η Ρωσία είχε επιτεθεί στη χώρα το 2008».

Ευρωδιάσκεψη για την Ουκρανία

ΠΑΡΙΣΙ. Είκοσι Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών προσκάλεσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να στείλουν κοινό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να αντικρούσουν το αφήγημα του Κρεμλίνου για βέβαιη νίκη της Ρωσίας.

Στη συνάντηση εργασίας στο μέγαρο των Ηλυσίων, το κύριο θέμα αφορούσε την ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία με αποδέκτη το Κίεβο. Μιλώντας στα εγκαίνια της συνόδου, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: «Η συγκυρία απαιτεί επιπλέον προσπάθεια από όλους μας καθώς η σύρραξη αυτή αφορά την αμοιβαία ασφάλειά μας. Διαπιστώνουμε σκλήρυνση της ρωσικής στάσης, που οδήγησε στον θάνατο του Ναβάλνι, ενώ στο μέτωπο, η Ρωσία προετοιμάζει νέες επιθέσεις προκειμένου να εκφοβίσει την ουκρανική κοινή γνώμη. Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επρόκειτο να απευθύνει μήνυμα μέσω βίντεο στην τελική φάση της συνόδου στο Παρίσι χθες το βράδυ και πριν από το γεύμα που είχε προγραμματισθεί στο προεδρικό μέγαρο. Η διάσκεψη επρόκειτο να ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου στις 11.00 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με συμβούλους του προέδρου Μακρόν, στη σύνοδο δεν θα ανακοινωθούν νέες αποστολές όπλων στο Κίεβο, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να εστιάζουν στη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ συμμάχων και Κιέβου.

Αίσθηση προκάλεσε δήλωση του λαϊκιστή και φίλα προσκείμενου στη Μόσχα Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος αντιστάθηκε από την αρχή του πολέμου στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Λίγο πριν διαβεί το κατώφλι του μεγάρου των Ηλυσίων, ο Φίτσο είπε ότι οι ηγέτες της Ευρώπης σχεδιάζουν την αποστολή Ευρωπαίων και νατοϊκών στρατιωτών στο πλευρό ουκρανικών δυνάμεων και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε τέτοια πρωτοβουλία.

Στο Παρίσι, 20 ηγέτες συζητούν τη στήριξη του Κιέβου, ενώ ο Μακρόν τους κάλεσε να στείλουν μήνυμα αποφασιστικότητας στον Πούτιν.

Στον αντίποδα των θέσεων αυτών βρέθηκε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Πετρ Φιάλα, ο οποίος έθεσε εκ νέου στη σύνοδο την τσεχική πρωτοβουλία για αγορά πυρομαχικών στην ελεύθερη αγορά, προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε από το βήμα της διάσκεψης ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής και θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Η πρόκληση του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης, που περνάει πρώτα από τον καλύτερο συντονισμό της αμυντικής βιομηχανίας της ηπείρου μας, όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατέληξε ότι επόμενος στόχος θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της εφαρμογής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή