Βόρεια Μακεδονία: Απορρίφθηκε τροπολογία για παράταση των παλαιών διαβατηρίων

Βόρεια Μακεδονία: Απορρίφθηκε τροπολογία για παράταση των παλαιών διαβατηρίων

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί περίπου 1.370.000 νέα διαβατήρια. Υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 πολίτες δεν έχουν κατορθώσει να αντικαταστήσουν τα παλαιά τους διαβατήρια, λόγω οργανωτικών προβλημάτων και έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 46 ψήφους «υπέρ» και 54 «κατά», η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας απέρριψε τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE για την παράταση ισχύος των παλαιών διαβατηρίων, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Κατά της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αναφέροντας ότι η τροπολογία αυτή έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 118 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι οι διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα και οι οποίες έχουν κυρωθεί από τη Βουλή, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εσωτερικής έννομης τάξης και δεν δύνανται να τροποποιηθούν με άλλο νόμο.

Στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στις 12 Φεβρουαρίου 2024 έπαψαν να ισχύουν τα διαβατήρια στα οποία αναγραφόταν η παλαιότερη ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επεξηγηματικά, την ημέρα εκείνη συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία, βάσει της οποίας, εντός του διαστήματος αυτού, οι πολίτες της χώρας πρέπει να αντικαταστήσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, ώστε σε αυτά να αναγράφεται το νέο όνομα του κράτους: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί περίπου 1.370.000 νέα διαβατήρια, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου ακόμη 400.000 πολίτες δεν έχουν κατορθώσει να αντικαταστήσουν τα παλαιά τους διαβατήρια, λόγω οργανωτικών προβλημάτων και έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών των αρμόδιων αστυνομικών αρχών. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πολλά παράπονα από πολίτες που προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα παλαιά τους διαβατήρια και δεν μπορούν.

Επισημαίνεται πως όσοι πολίτες δεν έχουν αντικαταστήσει τα παλαιά τους διαβατήρια, δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, με εξαίρεση χώρες με τις οποίες η Βόρεια Μακεδονία έχει διμερείς συμφωνίες για διέλευση των συνόρων με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας (Σερβία, Αλβανία, Κόσοβο).

Επίσης, η Ελβετία έχει γνωστοποιήσει ότι προς το παρόν αναγνωρίζει ακόμη τα παλαιότερα διαβατήρια πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.

Για το θέμα της αντικατάστασης των διαβατηρίων στη Βόρεια Μακεδονία, η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στα Σκόπια ανέφερε την Τετάρτη ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει να σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες.

«Είναι σημαντικό η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει να σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεών της για την αντικατάσταση των ταξιδιωτικών εγγράφων που εμπεριέχονται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθυμίζουμε ότι η αναγνώριση ταξιδιωτικών εγγράφων που εκδίδονται από τρίτες χώρες είναι ευθύνη κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά» αναφέρεται σε απάντηση της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στα Σκόπια προς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας «ΜΙΑ», σχετικά με τη θέση της Ε.Ε. για την τροπολογία που είχε καταθέσει το VMRO-DPMNE.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT