Θάνατος Ναβάλνι: Χώρες της Ε.Ε. ζητούν κυρώσεις για Ρώσους δικαστές, εισαγγελείς και φρουρούς

Θάνατος Ναβάλνι: Χώρες της Ε.Ε. ζητούν κυρώσεις για Ρώσους δικαστές, εισαγγελείς και φρουρούς

Οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζήτησαν σήμερα να επιβληθούν κυρώσεις σε εισαγγελείς, δικαστήρια και σωφρονιστικούς υπαλλήλους της Ρωσίας για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με επιστολή που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζήτησαν σήμερα να επιβληθούν κυρώσεις σε εισαγγελείς, δικαστήρια και σωφρονιστικούς υπαλλήλους της Ρωσίας για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με επιστολή που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters.

Η επιστολή, που εστάλη στον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Ρουμανίας.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιστολή υποστηρίζεται επίσης από την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και τη Δανία, όποτε η συνολική υποστήριξη ανέρχεται σε 12 χώρες.

«Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι είναι μια ακόμη ένδειξη της επιταχυνόμενης και συστηματικής καταστολής στη Ρωσία. Αυτό απαιτεί συλλογική δράση», αναφέρει η επιστολή των υπουργών Εξωτερικών.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα ισχυρό ενδεχόμενο για ένα ξεχωριστό καθεστώς κυρώσεων ειδικά για τη Ρωσία, σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη χώρα», αναφέρεται στην επιστολή.

«Το νέο καθεστώς θα παρέχει μια σταθερή νομική βάση για την καταγραφή ατόμων από τον κατασταλτικό κρατικό μηχανισμό της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων όσων εμπλέκονται σε αποφάσεις με πολιτικά κίνητρα κατά μελών της κοινωνίας των πολιτών και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και την επακόλουθη κράτησή τους, όπως οι αρμόδιοι εντός της δικαστικής αλυσίδας (εισαγγελείς, δικαστήρια σωφρονιστικά καταστήματα)», αναφέρεται στην επιστολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT