O Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ζητά μειωμένη ποινή για την απάτη 8 δισ. δολ.

O Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ζητά μειωμένη ποινή για την απάτη 8 δισ. δολ.

Ο Σαμ Μπάνκμαν-φριντ είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 100 ετών, αλλά αποζητά να εκτίσει μόλις 6,5 έτη για την οικονομική απάτη «μαμούθ» στο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης FTX - Το σκεπτικό των δικηγόρων του

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σαμ Μπάνκμαν-φριντ είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 100 ετών, αλλά αποζητά να εκτίσει μόλις 6,5 έτη για την οικονομική απάτη «μαμούθ» στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX.

Στο σκεπτικό του αιτήματός τους για σχετικά ελαφριά τιμωρία, οι δικηγόροι υπεράσπισης του, επικαλέστηκαν τη νευροδιαφορετικότητα του πελάτη τους, την «ανιδιοτέλεια» και την «καλοσύνη» του, ισχυριζόμενοι πως ο Μπάνκμαν-Φριντ θα είναι ευάλωτος σε ένα περιβάλλον φυλακής. 

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υπογραμμίζουν από την πλευρά τους ότι οι πελάτες της FTX και της Alameda Research έχασαν δισεκατομμύρια δολάρια από την απάτη του Μπάνκμαν – Φριντ. Η καταδικαστική ποινή αναμένεται να ανακοινωθεί στις 28 Μαρτίου. Σύμφωνα με το CNBC η απάτη κόστισε, αθροιστικά, στους πελάτες του ανταλλακτηρίου περίπου 8 δισ. δολάρια. 

Οι δικηγόροι του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ζητούν από τον δικαστή μια σχετικά μικρή ποινή, όπως αυτή που επιβλήθηκε στον «βασιλιά» των ομολόγων «σκουπιδιών» Μάικλ Μίλκεν, αντί για ποινή φυλάκισης περίπου 100 ετών που ζητείται στην έκθεση προκαταρκτικής εξέτασης.

«Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ είχε χαρακτηριστεί ψυχοπαθής, άνθρωπος χωρίς ηθική, τύψεις ή ενσυναίσθηση, ψυχρός χειριστής, νταής και ξεδιάντροπος ψεύτης», ανέφεραν οι δικηγόροι του στον ομοσπονδιακό δικαστή του Μανχάταν, Λιούς Κάπλαν. «Αλλά δεν γνωρίζουν τον αληθινό Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ», υποστήριξαν οι δικηγόροι επιχειρώντας να αντικρούσουν την προοπτική ποινής κάθειρξης έως 100 ετών.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ είναι «συντετριμένος για την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στους (πρώην) φίλους του, την οικογένειά του, τους συνεργάτες του, τους συναδέλφους του και τους σκοπούς για τους οποίους νοιαζόταν τόσο βαθιά».

Ο Μπάνκμαν-Φριντ βρίσκεται στη φυλακή από τότε που ανακλήθηκε η εγγύησή του τον Αύγουστο, οκτώ μήνες αφότου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πολλαπλές απάτες και άλλες κατηγορίες που σχετίζονται με τη δραματική κατάρρευση της FTX στα τέλη του 2022.

Καταδικάστηκε τον Νοέμβριο και η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 28 Μαρτίου.

Οι δικηγόροι του δεν διατυπώνουν με σαφήνεια κατά πόσο ο Μπάνκμαν- Φριντ ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, αλλά αναφέρουν αρκετές φορές τον όρο «νευροδιαφορετικότητα». «Η κατάσταση του Σαμ εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους. Καθένας που ανήκει στο φάσμα έχει διαφορετική συμπεριφορά. Δεν πρόκειται για μια ασθένεια ή μια κατάσταση που χρειάζεται θεραπεία», γράφουν οι δικηγόροι, καταλήγοντας ότι ο Μπανκμαν-Φριντ «θα είναι ευάλωτος στον πληθυσμό μιας φυλακής».

Πηγή CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή