Μια νέα, υποχρεωτική προϋπόθεση για τους ορειβάτες του Εβερεστ θεσπίζει το Νεπάλ

Μια νέα, υποχρεωτική προϋπόθεση για τους ορειβάτες του Εβερεστ θεσπίζει το Νεπάλ

Τσιπάκια έφεραν έως σήμερα κάποιοι από τους αναρριχητές, ωστόσο πλέον καθίσταται υποχρεωτικό για όλους όσοι επιχειρούν τον άθλο της κατάκτησης της υψηλότερης κορυφής του πλανήτη

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόψει της νέας σεζόν αλπικών δραστηριοτήτων στα Ιμαλάια, το Νεπάλ ανακοίνωσε τη νέα προϋπόθεση με την οποία θα πρέπει να συμμορφώνονται όλοι οι ορειβάτες του Εβερεστ, και δεν είναι άλλη από την εγκατάσταση ενός τσιπ στον ρουχισμό τους. 

«Κάποιες εταιρείες τα χρησιμοποιούσαν ήδη, αλλά τώρα καθίσταται υποχρεωτικό για όλους τους ορειβάτες», σημειώνει ο Ρακές Γκούρουνγκ, διευθυντής της υπηρεσίας Τουρισμού του Νεπάλ. 

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί πως το νέο μέτρο «θα μειώσει τον χρόνο έρευνας και διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος», όπως εξηγεί ο Γκούρουνγκ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ορειβάτες θα πληρώνουν 10-15 δολάρια τη συσκευή, η οποία θα ράβεται στα πανωφόρια τους. Κατά την επιστροφή τους, το τσιπ θα αφαιρείται, θα επιστρέφεται στην κυβέρνηση και θα δίνεται στον επόμενο επίδοξο «κατακτητή» της υψηλότερης κορυφής του κόσμου.

Τα τσιπάκια αυτά παρακολούθησης χρησιμοποιούν το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS).

Οπως σημείωσε ο Γκούρουνγκ, κατασκευάζονται «σε χώρα της Ευρώπης» – χωρίς πάντως να διευκρινίσει σε ποια και από ποια εταιρεία. 

Η πλειονότητα των ανθρώπων που επιχειρούν ανάβαση στα 8.849 μέτρα του Εβερεστ, το κάνουν μέσω Νεπάλ. Μόνο το κόστος για την άδεια αναρρίχησης φτάνει τα 11.000 δολάρια κατ’ άτομο, ενώ, αν συνυπολογιστούν τα έξοδα εξοπλισμού, τροφίμων, οξυγόνου, οδηγών Σέρπα και άλλα, το συνολικό κόστος ξεπερνά τα 35.000 δολάρια. 

Πηγή: CNN 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή