Η μάχη για τις ευρωκάλπες

Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Ρώμη με ψηφοφορία για πολιτικό μανιφέστο και επικεφαλής υποψήφιο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) –ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου– σηματοδοτεί το διήμερο πολιτικό συνέδριό τους στη Ρώμη, που ολοκληρώνεται σήμερα με ψηφοφορία του πολιτικού μανιφέστου και επικύρωση του μοναδικού υποψηφίου επικεφαλής της εκλογικής λίστας, του επιτρόπου απασχόλησης και κοινωνικών δικαιωμάτων Νίκολας Σμιτ. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες, πάντως, μετρούν σήμερα μισούς σχεδόν από τους δώδεκα συνολικά πρωθυπουργούς που διαθέτει πλέον το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Για τον Ζαν-Μισέλ ντε Βάλε, πολιτικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB), η άνοδος της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη οφείλεται στην «επιτάχυνση των αλλαγών που έχουν υποστεί οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, τον πολλαπλασιασμό των κρίσεων και των πολέμων που αυξάνει το αίσθημα του φόβου στους πολίτες». «Παντού βιώνουμε αλλαγή προς τα δεξιά στις πολιτικές τάσεις. Η Αριστερά έχει χάσει την επαφή με τους ηττημένους της παγκοσμιοποίησης, ενώ δυσκολεύεται να βρει νέο πρότζεκτ κινητοποίησης», αναφέρει μιλώντας στην «Κ», ενώ προσθέτει ότι η Αριστερά συχνά υποβάθμισε παραδοσιακά ζητήματα της κοινωνικής της ατζέντας. Για τον Βέλγο καθηγητή, αυτό που διαφοροποιεί τους Ευρωπαίους κεντροδεξιούς από τους σοσιαλδημοκράτες είναι ότι δίνουν «μάχη εναντίον των ανισοτήτων, έμφαση στα περιβαλλοντικά θέματα και τον έλεγχο των πολυεθνικών, όπως και στη φορολογική πολιτική».

Τα ίδια στοιχεία, άλλωστε, αποτελούν τους βασικούς «πυλώνες» του πολιτικού μανιφέστου και της προεκλογικής καμπάνιας τους και συγκεκριμένα, «η διαχείριση της κοινωνικής και οικονομικής μετάβασης, η υπεράσπιση της δημοκρατίας και η διαμόρφωση του παγκόσμιου ρόλου της Ε.Ε.», τονίζει στην «Κ» η Ζιντονί Βέτσιγκ, υπεύθυνη πολιτικής στο ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) στις Βρυξέλλες.

Ο –εν πολλοίς άγνωστος εκτός Βρυξελλών– 70χρονος Σμιτ από το Λουξεμβούργο θα κληθεί να «επικοινωνήσει» αυτές τις διαφορές και όσα προασπίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες. «Ο Νίκολας Σμιτ μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός εκτός Βρυξελλών, έχει όμως διανύσει αξιόλογη πορεία στη διαχείριση της κοινωνικής και οικονομικής μετάβασης, ενώ ήταν επιτυχία στη διάρκεια της θητείας του ως επίτροπος, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων (και για τον κατώτατο ευρωπαϊκό μισθό). Στη βάση αυτή, οι Σοσιαλδημοκράτες μπορούν να «χτίσουν» ένα θετικό αφήγημα», εκτιμά η Ζιντονί Βέτσιγκ. Η δυσκολία να πειστούν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι, πάντως, οφείλεται «στις προστιθέμενες και διαρκείς κρίσεις», αναφέρει.

Εχοντας «κλειδώσει» τη δεύτερη θέση –στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις– οι Σοσιαλιστές θα παίξουν, πάντως, ρόλο «κλειδί» στο μοίρασμα θέσεων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ενώ διεκδικούν τη θέση προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να πάρουν τον λόγο όσοι ακούγονται ήδη στις Βρυξέλλες για τη θέση αυτή, όπως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, η Δανή ομόλογός του Μέτε Φρέντρικσεν και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα. Στις εργασίες μετέχουν και αρκετοί αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή