Το νέο, διευρυμένο ΝΑΤΟ αρχίζει στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας

Το νέο, διευρυμένο ΝΑΤΟ αρχίζει στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας

Περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες από 14 χώρες θα λάβουν μέρος στις ασκήσεις υπό την ηγεσία της Νορβηγίας, με τη συμμετοχή της Φινλανδίας ως μέλους του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΝΑΤΟ αρχίζει σήμερα, Δευτέρα, στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, διάρκειας σχεδόν δύο εβδομάδων, στη νέα διευρυμένη βόρεια περιοχή του.

Περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες από 14 χώρες θα λάβουν μέρος στις ασκήσεις Nordic Response 24, υπό την ηγεσία της Νορβηγίας σε περιοχές της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, με τη συμμετοχή της Φινλανδίας ως μέλους του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά.

Αλλα συμμετέχοντα κράτη στην άσκηση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου, είναι το Βέλγιο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ.

Στην άσκηση συμμετέχουν πάνω από 50 πολεμικά πλοία: υποβρύχια, αντιτορπιλικά, φρεγάτες, αεροπλανοφόρα, αποβατικά πλοία και κορβέτες.

Επίσης, συμμετέχουν πάνω από 100 αεροσκάφη: μαχητικά, αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης, ελικόπτερα και άλλα.

Η πιο σημαντική άσκηση εδώ και δεκαετίες

«Η άσκηση θα αποτελέσει επίδειξη της επιχειρησιακής ικανότητας, της συνοχής και της βούλησης του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί όλη την περιοχή της Συμμαχίας», όπως ανέφερε ο φινλανδικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Καθώς η Steadfast Defender 24 θα είναι η πιο ουσιαστική εκπαιδευτική άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, οι προετοιμασίες τόσο για εκείνη όσο και για τη Nordic Response 24 έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Ελσίνκι επιδεινώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, γεγονός που ώθησε τη Φινλανδία να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023.

Η Ρωσία, με την οποία η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων, προειδοποίησε γρήγορα για «αντίμετρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή