Κρεμλίνο: Η Γερμανία έχει σχέδιο να χτυπήσει τη Ρωσία

Κρεμλίνο: Η Γερμανία έχει σχέδιο να χτυπήσει τη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «οι συζητήσεις αξιωματούχων του γερμανικού στρατού που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι η όρεξη για πόλεμο στην Ευρώπη παραμένει πολύ μεγάλη»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι απόσπασμα από ηχογράφηση συνομιλίας Γερμανών στρατιωτικών αξιωματούχων δείχνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας συζητούσαν σχέδιο για χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος.

«Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει τον έλεγχο της κατάστασης;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι συζητήσεις που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι η όρεξη για πόλεμο στην Ευρώπη «παραμένει πολύ μεγάλη» και ότι στόχος είναι να εξασφαλιστεί «η στρατηγική ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχολίασε ότι «η Γερμανία σχεδιάζει πόλεμο με τη Ρωσία».

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα ηχητικό απόσπασμα συνομιλίας ανώτερων Γερμανών στρατιωτικών αξιωματούχων που συζητούσαν για όπλα για την Ουκρανία και πιθανό χτύπημα από το Κίεβο σε γέφυρα στην Κριμαία.

Πεσκόφ: Ελέγχει την κατάσταση ο Σολτς;

Η Μόσχα αντέδρασε ζητώντας εξηγήσεις. «Συζητούνται ουσιαστικά και συγκεκριμένα σχέδια για χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος. Αυτό δεν απαιτεί νομική ερμηνεία. Ολα εδώ είναι κάτι παραπάνω από προφανή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Πρέπει να μάθουμε αν ο γερμανικός στρατός ενεργεί με δική του πρωτοβουλία. Τότε το ερώτημα είναι: πόσο ελεγχόμενος είναι και πόσο ελέγχει την κατάσταση ο Σολτς; Είναι μέρος της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης;», αναρωτήθηκε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε και τα δύο σενάρια «πολύ άσχημα», τονίζοντας πως «υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την άμεση εμπλοκή των χωρών της συλλογικής Δύσης στη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία».

Πιστόριους: Δεχόμαστε επίθεση παραπληροφόρησης

Η Γερμανία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι διερευνά την υπόθεση κάνοντας λόγο για «προφανή πράξη υποκλοπής από τη Ρωσία».

«Το περιστατικό είναι κάτι πολύ περισσότερο από υποκλοπή και δημοσίευση συνομιλίας … Αποτελεί μέρος πολέμου πληροφοριών που διεξάγει ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, χθες Κυριακή.

«Πρόκειται για υβριδική επίθεση παραπληροφόρησης, για προσπάθεια διχασμού και υπονόμευσης της ενότητάς μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ που έχουν προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και άρματα μάχης.

Η Ρωσία κατηγορεί τη «συλλογική Δύση», όπως λέει, ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να διεξάγει πόλεμο δι’ αντιπροσώπων εναντίον της-, ενώ το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι βοηθά το Κίεβο να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Η Μόσχα κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κάλεσε τη Δευτέρα τον Γερμανό πρέσβη για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με τις στρατιωτικές συζητήσεις. 

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς από την πλευρά του, απέκλεισε το ενδεχόμενο εξοπλισμού της Ουκρανίας με πυραύλους Taurus μεγάλου βεληνεκούς, εάν κάτι τέτοιο απαιτούσε συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών που θα βοηθούσαν στη λειτουργία τους.

«Δεν μπορείς να παραδώσεις ένα οπλικό σύστημα με πολύ μεγάλη εμβέλεια και να μην σκεφτείς ποιος θα είναι σε θέση να το ελέγξει», ανέφερε ο ίδιος σε σχολική εκδήλωση σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.

«Και εάν αυτό καθίσταται εφικτό μόνο με συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών, τότε αποκλείεται», όπως είπε ο Σολτς.

Η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στην αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα διεύρυνε το πεδίο του πολέμου και θα παρέσυρε το Βερολίνο σε άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία εβδομάδα που η Μόσχα κάνει λόγο για στοιχεία «που αποδεικνύουν την πρόθεση της Δύσης να επιτεθεί άμεσα στη Ρωσία».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να στείλουν ευρωπαϊκές χώρες στρατό στην Ουκρανία, προκαλώντας την άμεση αντίδραση συμμάχων του Πούτιν που δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα γαλλικά στρατεύματα θα είχαν την τύχη των στρατιωτών του Ναπολέοντα που εισέβαλαν στη Ρωσία το 1812.

Ο Πούτιν δήλωσε σε ομιλία του την περασμένη Πέμπτη ότι οι δυτικές χώρες κινδυνεύουν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο εάν στείλουν στρατεύματά τους στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή