Βοσνία: Εξαφανίστηκε μπρούτζινο άγαλμα του Μπρους Λι

Βοσνία: Εξαφανίστηκε μπρούτζινο άγαλμα του Μπρους Λι

Το άγαλμα του Μπρους Λι τοποθετήθηκε στο κεντρικό πάρκο του Μόσταρ, σε μια προσπάθεια να γίνει η περιοχή αναγνωρίσιμη για κίνητρα διαφορετικά από τον πόλεμο και την καταστροφή

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μπρούτζινο άγαλμα του κινηματογραφικού αστέρα και δασκάλου πολεμικών τεχνών, Μπρους Λι, που είχε τοποθετηθεί στο κέντρο του Μόσταρ στη Βοσνία το 2005, εξαφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής.

Από την πλίνθινη βάση στο πάρκο Ζρίνιεβατς, στην οποία αναγράφεται «Bruce Lee – Your Mostar» (Μπρους Λι – Το Μόσταρ Σου), άγνωστοι αφαίρεσαν το μπρούτζινο άγαλμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών του καντονιού Ερζεγοβίνης-Νερέτβα ανέφερε ότι δεν έλαβε επίσημη ενημέρωση ότι το άγαλμα εκλάπη καθώς και ότι αστυνομική περίπολος εστάλη για να διερευνήσει την υπόθεση.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, σε μικρή απόσταση από τη βάση του μνημείου εντοπίστηκε ένα αυτοσχέδιο ξύλινο κάρο, το οποίο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε κατά τη μετακίνηση του αγάλματος.

Το άγαλμα του Μπρους Λι τοποθετήθηκε στο κεντρικό πάρκο του Μόσταρ το 2005 με πρωτοβουλία των επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αστικό Κίνημα – Μόσταρ», νυν βουλευτή Νίνο Ράσπουντιτς και του συγγραφέα Βέζελιν Γκάταλ.

Οπως εξήγησαν, με την ανέγερση του αγάλματος ενός σταρ του κινηματογράφου και του κουνγκ φου, προσπάθησαν να κάνουν το Μόσταρ αναγνωρίσιμο παγκοσμίως για κίνητρα διαφορετικά από τον πόλεμο και την καταστροφή και να το αναδείξουν σε σύμβολο αντίστασης σε όλες τις αδικίες.

Το άγαλμα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Ιβαν Φόλιτς, βρέθηκε αμέσως μετά την ανέγερσή του στο στόχαστρο βανδαλιστών. Την πρώτη νύχτα μετά την εγκατάσταση αφαιρέθηκαν τα νουντσάκου που κρατούσε το ομοίωμα του Μπρους Λι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή