Γερμανία: Καίει τον Σολτς το σκάνδαλο των υποκλοπών

Γερμανία: Καίει τον Σολτς το σκάνδαλο των υποκλοπών

Ο επικεφαλής της Luftwaffe συζητούσε ανάμειξη της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας μέσω Webex – Κριτική από Βρετανία

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάλο στον γερμανικό πολιτικό κόσμο και στους κόλπους του ΝΑΤΟ έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις γύρω από τη συνομιλία τεσσάρων ανωτάτων αξιωματικών της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας (Luftwaffe), συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της, Ινγκο Γκέρχαρτς, για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Προϊόν υποκλοπής, το διαρκείας 38 λεπτών ηχητικό ντοκουμέντο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τη διευθύντρια του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Russia Today Μαργαρίτα Σιμονιάν και γέννησε τεράστια ερωτήματα για τη δυνατότητα της Ρωσίας να διεισδύει στα άδυτα των αδύτων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Η κυβέρνηση διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για το συμβάν, την οποία ανέλαβε η υπηρεσία αντικατασκοπείας (MAD), ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ προέβη χθες σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γερμανό πρέσβη, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, για άμεση εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Στην επίμαχη συνομιλία τους, που πραγματοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου, οι τέσσερις ανώτατοι αξιωματικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφοδιαστεί η Ουκρανία με γερμανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (της τάξης των 500 χιλιομέτρων), κάτι που έχει αποκλείσει δημοσίως ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς. Επιπλέον, αναφέρουν ότι εάν αποφασιστεί η αποστολή, οι γερμανικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν τη γέφυρα Κερτς, που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία. Οι Γερμανοί αξιωματικοί εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί η αποστολή γερμανικών στρατευμάτων, που θα αναλάβουν τον χειρισμό των πυραύλων, επί ουκρανικού εδάφους, αποκαλύπτοντας ότι κάτι ανάλογο έχουν ήδη πράξει οι Βρετανοί, οι οποίοι έστειλαν στην Ουκρανία αριθμό στρατιωτών τους για να χειρίζονται τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow, βεληνεκούς 250 χιλιομέτρων.

Η Βρετανία είχε αναγνωρίσει για πρώτη φορά, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ότι μικρός αριθμός στρατιωτών της βρίσκεται επί ουκρανικού εδάφους, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τα καθήκοντά τους.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμτίρι Πεσκόφ υποστήριξε χθες ότι «υπογραμμίζουν την άμεση εμπλοκή χωρών της συλλογικής Δύσης στη σύγκρουση της Ουκρανίας». Ο Ρώσος αξιωματούχος καυτηρίασε το γεγονός ότι ανώτατα στελέχη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων συζητούσαν σενάρια για πλήγματα εναντίον της Ρωσίας και έθεσε το ερώτημα «σε ποιο βαθμό ελέγχεται ο γερμανικός στρατός και κατά πόσον ο Σολτς ελέγχει την κατάσταση».

Ως επιθετικότητα της «συλλογικής Δύσης» εναντίον της Ρωσίας εμφανίζει το Κρεμλίνο την υποκλαπείσα συνομιλία στρατιωτικών.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η πειρατεία των Ρώσων συνιστά «υβριδικό πόλεμο παραπληροφόρησης» με στόχο «να σπείρουν τη διχόνοια» στη Γερμανία και ευρύτερα στη Δύση. Πάντως, το Βερολίνο δεν αμφισβήτησε τη γνησιότητα του ηχητικού ντοκουμέντου, αντιθέτως, τέθηκαν σε κίνηση διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου για την πολύκροτη διαρροή.

Σημειώνεται ότι τα τέσσερα ανώτατα στελέχη της Luftwaffe επέλεξαν να συζητήσουν απολύτως εμπιστευτικά θέματα όχι μέσω μιας αυστηρά ελεγχόμενης, κρυπτογραφημένης γραμμής, αλλά μέσω της ευρύτατα διαδεδομένης διαδικτυακής πλατφόρμας Webex. Μάλιστα, ένας από τους τέσσερις συνομιλητές μπήκε στην εν λόγω πλατφόρμα από το κινητό του τηλέφωνο, ενώ βρισκόταν σε ξενοδοχείο της Σιγκαπούρης.

Η συντηρητική αντιπολίτευση της Γερμανίας εξαπέλυσε οξεία κριτική εναντίον του Ολαφ Σολτς, που αποκάλυψε πόσο ευάλωτη είναι η κορυφή της γερμανικής στρατιωτικής πυραμίδας στη γερμανική κατασκοπεία. Διάχυτος είναι ο φόβος στο Βερολίνο για πρόσθετες, απολύτως εμπιστευτικές πληροφορίες που μπορεί να έχουν πέσει στα χέρια του Κρεμλίνου. Επιπλέον, ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών κατηγορούν τον Σολτς ότι εμποδίζει μια πιο ενεργητική στήριξη της Ουκρανίας μέσω της αποστολής πυραύλων Taurus, υπέρ της οποίας συνηγορεί η στρατιωτική ηγεσία.

Με το ίδιο σκεπτικό εξαπέλυσε πυρά εναντίον του Σολτς ο πρώην υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας. «Η συμπεριφορά του Σολτς δείχνει είναι ο λάθος άνθρωπος, που βρίσκεται σε λάθος αξίωμα τη λάθος στιγμή», δήλωσε ο Βρετανός πολιτικός. Η δήλωσή του παρέπεμπε στην πρόσφατη δήλωση του Γερμανού καγκελαρίου ότι η χώρα του δεν πρέπει να στείλει πυραύλους Taurus και στρατιώτες για τον χειρισμό τους στην Ουκρανία, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε «άμεση ή έμμεση» εμπλοκή στον πόλεμο.

Ρουκέτες Μεντβέντεφ

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι οι χειρότερες από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962, εκτίμησε χθες ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επικαλούμενος ως ύστατο δείγμα αυτής της επιδείνωσης τη συνομιλία των Γερμανών επιτελών. Σε μια υψηλών τόνων ομιλία του στη νότια Ρωσία, με φόντο μια συρρικνωμένη, αποκλεισμένη από τη θάλασσα Ουκρανία, ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «η Ουκρανία είναι Ρωσία». Παράλληλα απέκλεισε έναρξη διαπραγματεύσεων με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μια άλλη εξέλιξη, Αμερικανοί διπλωμάτες προειδοποιούν τουρκικές εταιρείες να σταματήσουν οικονομικές σχέσεις και συναλλαγές με τη Ρωσία, αλλιώς θα τους επιβληθούν κυρώσεις. Αυτό θα είναι από τα βασικά θέματα στη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν με τον Χακάν Φιντάν, ο οποίος θα μεταβεί στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Επίσκεψη στη χώρα θα πραγματοποιήσει και ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος θα έχει επαφές με τον διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή