«Μαζική στείρωση»: 143 γυναίκες μηνύουν τη Δανία για τοποθέτηση σπιράλ εν αγνοία τους

«Μαζική στείρωση»: 143 γυναίκες μηνύουν τη Δανία για τοποθέτηση σπιράλ εν αγνοία τους

«Καμία κυβέρνηση δεν θα αποφασίζει αν πρέπει να κάνουμε ή όχι παιδιά»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες γυναίκες από τη Γροιλανδία κατέθεσαν αγωγή κατά του κράτους της Δανίας, με την κατηγορία πως εν αγνοία τους και συνεπώς χωρίς τη συγκατάθεσή τους τούς τοποθετήθηκαν σπιράλ ώστε να μην μπορούν να τεκνοποιήσουν. 

Οι 143 γυναίκες αξιώνουν συλλογική αποζημίωση ύψους 43 εκατ. κορόνων (πάνω από 5,7 εκατ. ευρώ) για την παραβίαση, όπως καταγγέλλουν, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. 

Κάποιες από τις γυναίκες υποβλήθηκαν στη διαδικασία τοποθέτησης ενδομήτριου σπειράματος (IUD) ακόμη και σε ηλικία 12 χρόνων, σε μια προσπάθεια της δανέζικης κυβέρνησης να μειώσει τον πληθυσμό της Γροιλανδίας. 

Εκτιμάται πως μεταξύ 1966 και 1970 τουλάχιστον 4.500 κορίτσια και γυναίκες υποβλήθηκαν στην αναγκαστική αντισύλληψη

Τον περασμένο Οκτώβριο, 67 γυναίκες έκαναν την αρχή στην αξίωση αποζημιώσεων, ωστόσο, η Κοπεγχάγη δεν απάντησε με κάποια ενέργεια. Εκτοτε, ο αριθμός των εναγουσών έχει υπερδιπλασιαστεί, με την καθεμία να ζητά 300.000 κορώνες Δανίας. 

«Μαζική στείρωση»

Η Naja Lyberth –η πρώτη γυναίκα που κινήθηκε νομικά γνωστοποιώντας πως ήταν έφηβη όταν της τοποθετήθηκε σπιράλ κατά τη διάρκεια ιατρικής εξέτασης χωρίς τη συγκατάθεσή της– κατηγορεί τη Δανία για «μαζική στείρωση»

Καταγγέλλει, δε, πως η κυβέρνηση σκοπίμως καθυστερεί τις διαδικασίες, λέγοντας πως η μεγαλύτερη από τις ενάγουσες είναι πλέον άνω των 80 χρόνων και δεν έχει την πολυτέλεια της αναμονής. 

«Οσο ζούμε, θέλουμε να αποκαταστήσουμε τον αυτοσεβασμό μας στη γυναικεία φύση μας. Καμία κυβέρνηση δεν θα αποφασίζει αν πρέπει να κάνουμε ή όχι παιδιά», δήλωσε.

Η ίδια είχε πει τον περασμένο Οκτώβριο πως, παρότι η ίδια κατάφερε να αποκτήσει παιδί στα 35 της με μεγάλες δυσκολίες, πολλές άλλες δεν ευτύχησαν να γίνουν μητέρες. Μάλιστα, μία από αυτές διαπίστωσε μόλις το 2022 πως έφερε σπιράλ χωρίς να το έχει αποφασίσει η ίδια. Αλλες γυναίκες αντιμετώπιζαν στη ζωή τους σοβαρά προβλήματα, όπως οξύ πόνο, εσωτερική αιμορραγία και κοιλιακές λοιμώξεις. 

«Πρόκειται για ένα τραγικό ζήτημα και πρέπει να βρούμε την άκρη του νήματος για το τι συνέβη, γι’ αυτό και μια ομάδα ερευνητών διεξάγει επί του παρόντος μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα», σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών και Υγείας της Δανίας. 

Πηγή: Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή