Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έληξαν χωρίς πρόοδο

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έληξαν χωρίς πρόοδο

Το Ισραήλ δεν έστειλε αντιπροσωπεία στις συνομιλίες, καθώς απαιτεί από τη Χαμάς να παρουσιάσει λίστα με τα ονόματα των 40 ομήρων που θα απελευθερωθούν

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και των μεσολαβητών διακόπηκαν σήμερα, Τρίτη, στο Κάιρο χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, ενώ απομένουν μόλις λίγες ημέρες για να σταματήσουν οι μάχες εγκαίρως πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ δήλωσε στο Reuters ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση παρουσίασε την πρότασή της για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στους διαμεσολαβητές, κατά τις συνομιλίες διάρκειας δύο ημερών, και περίμενε απάντηση από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι απείχαν.

«Το μπαλάκιι είναι τώρα στο γήπεδο των Αμερικανών»

«Ο (πρωθυπουργός Μπέντζαμιν) Νετανιάχου δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία και το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο των Αμερικανών», για να τον πιέσουν για συμφωνία, ανέφερε ο Ναΐμ.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίως τις συνομιλίες στο Κάιρο.

Ωστόσο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Ισραήλ δεν έστειλε αντιπροσωπεία στις συνομιλίες, καθώς απαιτεί από τη Χαμάς να παρουσιάσει λίστα με τα ονόματα των 40 ομήρων, ηλικιωμένων, ασθενών και γυναικών, που θα απελευθερωθούν, στο πλαίσιο της συμφωνίας για εκεχειρία έξι εβδομάδων.

Η Χαμάς απαιτεί εν τω μεταξύ να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας μεγάλης κλίμακας στη Γάζα και να επιτραπεί επίσης στους Παλαιστινίους που εκτοπίστηκαν στο βόρειο τμήμα της παράκτιας λωρίδας να επιστρέψουν.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT