Νέα δικαστική περιπέτεια για τον Ρομάν Πολάνσκι

Νέα δικαστική περιπέτεια για τον Ρομάν Πολάνσκι

Ο σκηνοθέτης δικάζεται με την κατηγορία ότι δυσφήμησε μια Βρετανή ηθοποιό η οποία τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση τη δεκαετία του 1980

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι δικάζεται στη Γαλλία με την κατηγορία ότι δυσφήμησε μια Βρετανή ηθοποιό η οποία τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση τη δεκαετία του 1980.

Ο 90χρονος δημιουργός, καταζητούμενος από τις ΗΠΑ για τον βιασμό μιας ανήλικης το 1977, αντιμετωπίζει, όπως αναφέρει ο Guardian, πολλές άλλες κατηγορίες για φερόμενη σεξουαλική κακοποίηση. Ολοι οι ισχυρισμοί έχουν απορριφθεί από τον ίδιο.

Ο σκηνοθέτης, στη μακρά καριέρα του, στην οποία περιλαμβάνονται οι βραβευμένες ταινίες «Το μωρό της Ρόζμαρι», «Τσάιναταουν» και «Ο πιανίστας», έχει διαφύγει στην Ευρώπη από το 1978.

Ο Πολάνσκι δεν αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι του, ενώ η κατήγορός του, Σαρλότ Λιούις, 56 ετών, αναμένεται να είναι παρούσα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2010, η Σαρλότ Λιούις είχε κατηγορήσει τον Πολάνσκι ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά «με τον χειρότερο δυνατό τρόπο» το 1983, όταν βρισκόταν στο Παρίσι για ένα casting, σε ηλικία 16 ετών. Σημειώνεται ότι η ηθοποιός είχε εμφανιστεί στην ταινία του «Pirates» του Πολάνσκι το 1986.

Ο σκηνοθέτης είχε απαντήσει λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «αποτρόπαιο ψέμα» σε μια συνέντευξή του το 2019 στο περιοδικό Paris Match.

Σύμφωνα με το Paris Match, ο Πολάνσκι επικαλέστηκε το αντίγραφο ενός άρθρου του 1999 που είχε δημοσιευτεί στο News of the World και επεσήμανε ότι η Λιουίς είχε πει για εκείνο: «Με γοήτευε και ήθελα να γίνω ερωμένη του». 

Η ηθοποιός, κατόπιν, δήλωσε ότι τα εν λόγω αποσπάσματα που της αποδίδονται δεν ήταν ακριβή και υπέβαλε μήνυση για δυσφήμηση, με αποτέλεσμα ο Πολάνσκι να κατηγορηθεί αυτομάτως σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία.

«Η απαξίωση και η δυσφήμηση ανθρώπων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τακτικής του Πολάνσκι, και αυτό η Σαρλότ Λιούις με μεγάλη γενναιότητα καταγγέλλει», δήλωσε στο AFP ο δικηγόρος της.

Η δικηγόρος του Πολάνσκι δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία δυσφήμηση στο άρθρο του Paris Match. «Ο Πολάνσκι έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του δημόσια, όπως και η γυναίκα που τον κατηγορεί», είπε.

Οι δικηγόροι υπεράσπισής του ζήτησαν από τον Στιούαρτ Γουάιτ, ο οποίος έγραψε το άρθρο το 1999, να εμφανιστεί ως μάρτυρας κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η Γαλλία, η Ελβετία και η Πολωνία έχουν αρνηθεί να εκδώσουν τον Πολάνσκι στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση ο Πολάνσκι να προεδρεύσει των γαλλικών βραβείων Σεζάρ εγκαταλείφθηκαν στις αρχές του 2017 υπό την πίεση φεμινιστικών ομάδων.

Μεταξύ του 2017 και του 2019, άλλες τέσσερις γυναίκες ήρθαν στο προσκήνιο με ισχυρισμούς ότι ο Πολάνσκι τις κακοποίησε τη δεκαετία του 1970, τρεις από αυτές ως ανήλικες. Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις καταγγελίες.

Μεταξύ αυτών, η Καλιφορνέζα καλλιτέχνις Μαριάν Μπαρνάρντ τον κατηγόρησε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά το 1975, αφού της ζήτησε να ποζάρει γυμνή ενώ ήταν 10 ετών.

Στην τελετή απονομής των Σεζάρ του 2020, η ηθοποιός Αντέλ Ενέλ αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για τη βράβευση του Πολάνσκι. Ο σκηνοθέτης τα τελευταία χρόνια έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ. Η πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας, «The Palace», πραγματοποιήθηκε στη Βενετία χωρίς τον ίδιο να δίνει το «παρών», το περασμένο καλοκαίρι.

Η νέα δικαστική περιπέτεια για τον Πολάνσκι έρχεται σε μια περίοδο όπου κατηγορίες για συγκάλυψη κακοποιητικών συμπεριφορών συγκλονίζουν εκ νέου τον καλλιτεχνικό χώρο στη Γαλλία. 

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή