Γερμανία: Σαμποτάζ στο εργοστάσιο της Tesla

Γερμανία: Σαμποτάζ στο εργοστάσιο της Tesla

Την ευθύνη εμπρησμού στη μονάδα της Γερμανίας ανέλαβε ακροαριστερή φεμινιστική οργάνωση, κάνοντας λόγο για «δωράκι για την ημέρα της γυναίκας»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Tesla καταστρέφει γη, πόρους, ανθρώπους, εργάτες και σε αντάλλαγμα φτύνει 6.000 SUV και φορτηγά τέρατα την εβδομάδα. Στόχος μας ήταν να προκαλέσουμε το μεγαλύτερο δυνατό μπλακ άουτ στο γιγα-εργοστάσιο». Με τα λόγια αυτά, η ακροαριστερή οικοφεμινιστική οργάνωση Vulkangruppe (Ομάδα Ηφαίστειο) ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό του εργοστασίου της Tesla στα περίχωρα του Βερολίνου ως «δώρο για την ημέρα της γυναίκας», που γιορτάζεται παγκοσμίως στις 8 Μαρτίου.

Η επίθεση, που έγινε σε παρακείμενο υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας χθες το πρωί (ώρα Ελλάδος) ήταν συντονισμένη και ανάγκασε το εργοστάσιο να διακόψει εντελώς τη λειτουργία του, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters αναμένεται να χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς παραγωγής του. Λίγες ώρες μετά το χτύπημα, η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο κατέγραψε βουτιά 5%, ενώ ο δείκτης S&P 500, στον οποίο εντάσσονται οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ, σημείωσε μείωση της τάξεως του 0,08%.

Σύμφωνα με την προκήρυξη που εστάλη στον ιστότοπο Kontrapolis και ακόμη ελέγχεται σχετικά με την αυθεντικότητά της, το εργοστάσιο των περισσότερων των 11.000 εργαζομένων μολύνει ανενδοίαστα τα νερά του Βερολίνου, όμως η κυβέρνηση του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου κάνει «τα στραβά μάτια» εξαιτίας του τεράστιου οικονομικού οφέλους που απολαμβάνουν συγκεκριμένα πρόσωπα με μεγάλη επιρροή.

«Πρόκειται είτε για τους πιο ανόητους οικοτρομοκράτες του κόσμου είτε για μαριονέτες εκείνων που έχουν πραγματικά κακούς σκοπούς για το περιβάλλον», έγραψε από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης της Tesla, Ελον Μασκ, στην πλατφόρμα Χ, που ο ίδιος διευθύνει. Αν και οι εργαζόμενοι δεν απειλήθηκαν, η διοίκηση αποφάσισε την άμεση απομάκρυνσή τους από τον χώρο για προληπτικούς λόγους. «Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν το μεροκάματό τους και κινδύνεψαν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου, Μίκαελ Στούμπγκεν. «Ο νόμος θα τους βρει τους σαμποτέρ και θα τους πατάξει με όλη τη δύναμή του».

Το εργοστάσιο βρίσκεται στην περιοχή του Γκρουενχάιντε, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Βερολίνο, και έχει παραγωγική ικανότητα της τάξεως των 375.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων τον χρόνο. Πέρυσι, ωστόσο, η εταιρεία εξέφρασε τη φιλοδοξία να αυξήσει τον αριθμό στο 1 εκατ. αυτοκίνητα ανά έτος, όπως αποκάλυψε ιδιωτικό έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος. Αν αυτό συμβεί, θα καταστήσει το Γκρουενχάιντε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη, ξεπερνώντας εκείνο της Volkswagen στο Βόλφσμπουργκ.

Τα πρόσφατα σχέδια για περαιτέρω επέκταση, ωστόσο, έχουν συναντήσει τους τελευταίους μήνες οργισμένες αντιδράσεις από κατοίκους και ακτιβιστές. Την προηγούμενη εβδομάδα, διαδηλωτές κατασκήνωσαν στο δάσος που περιβάλλει το εργοστάσιο, χτίζοντας δεντρόσπιτα και σηκώνοντας πανό εναντίον της εταιρείας. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι διαμαρτυρόμενοι αναμένεται να μείνουν στο δάσος τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας, όμως υπόσχονται να μπουν εμπόδιο στα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού. Οι ομάδες των διαδηλωτών, πάντως, ξεκαθάρισαν ότι το σαμποτάζ δεν έχει σχέση με εκείνους και πως απορρίπτουν τέτοιου είδους πρακτικές.

Το 2021 κι ενόσω το εργοστάσιο βρισκόταν ακόμη υπό κατασκευήν, είχε ξεσπάσει ξανά πυρκαγιά –αυτή τη φορά στο εργοτάξιο– η οποία έπληξε καλώδια τροφοδοσίας και ανάγκασε τις εργασίες να σταματήσουν για λίγες ημέρες. Την ευθύνη για το χτύπημα είχε αναλάβει ξανά η Ομάδα Ηφαίστειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή