Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων

Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων

Οξύνεται η αντιπαράθεση της Κίνας με τις Φιλιππίνες ύστερα από επεισόδιο παρενόχλησης φιλιππινέζικων πλοίων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύνεται η αντιπαράθεση της Κίνας με τις Φιλιππίνες ύστερα από επεισόδιο παρενόχλησης φιλιππινέζικου σκάφους από κινεζικές ακταιωρούς χθες, Τρίτη, με έντονες δηλώσεις από τη Μανίλα και διεθνείς εκκλήσεις για ψυχραιμία.

Οι Φιλιππίνες κατηγόρησαν την ακτοφυλακή της Κίνας ότι παρενοχλούσε, εμπόδιζε και εκτόξευε νερό σε φιλιππινέζικα σκάφη που εκτελούσαν αποστολή ρουτίνας για ανεφοδιασμό των στρατευμάτων των Φιλιππίνων που σταθμεύουν σε νησί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πολύ κοντά στην ηπειρωτική Κίνα.

Η Μανίλα μάλιστα κατηγόρησε σήμερα, Τετάρτη, την Κίνα ότι «προκαλεί σκόπιμα προβλήματα» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με εκπρόσωπο των φιλιππινέζικων ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή, τον Τζόναθαν Μαλάγια, να ισχυρίζεται πως η Κίνα «υποκινεί κακόβουλα δυσφημιστική εκστρατεία» κατά της χώρας του, ενώ επανέλαβε ότι οι Φιλιππίνες δεν θα αποθαρρύνονται από την άσκηση των θαλάσσιων δικαιωμάτων τους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θαλάσσια δίοδος ήταν αρκετά πλατιά ώστε και οι δύο χώρες να συνυπάρχουν ειρηνικά.

Οι ενέργειες της κινεζικής ακτοφυλακής ήταν «προκλητικές», παράνομες και «ανάρμοστες για αξιωματικό της ακτοφυλακής», είπε ο κ. Μαλάγια σε συνέντευξη Τύπου.

Συνθήκη με τις ΗΠΑ

Με πιο ψύχραιμο ύφος, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ δήλωσε σήμερα για την αντιπαράθεση αυτή φιλιππινέζικων και κινεζικών πλοίων ότι δεν είναι η ώρα ή ο λόγος να επικαλεστούμε τη Συνθήκη Αμοιβαίας Αμυνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες,  

Ωστόσο οι συνεχιζόμενοι επικίνδυνοι ελιγμοί και ενέργειες κατά της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων αντιμετωπίζονται με μεγάλη ανησυχία, είπε ο κ. Μάρκος σε δημοσιογράφους στην Αυστραλία.

Η συνθήκη του 1951 μεταξύ των Φιλιππίνων και των Ηνωμένων Πολιτειών δεσμεύει τις χώρες να υπερασπιστούν η μία την άλλη σε περίπτωση επίθεσης.

Την ίδια ώρα η Αυστραλία και οι χώρες τής ασιατικής συνεργασίας (ASEAN) έκαναν έκκληση για ψυχραιμία και κατευνασμό, προ της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή.

Σε κοινή δήλωση της Αυστραλίας και της ASEAN γίνεται έκκληση για τάξη «βασισμένη σε κανόνες»: «Αναγνωρίζουμε τα οφέλη από το να έχουμε τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι γενικά σταθερή και η θέση της Κίνας στην επίμαχη περιοχή είναι συνεπής και σαφής.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια κρίσιμη για το εμπόριο περιοχή, που τη διαπλέουν πλοία αξίας άνω των 3 τρισ. δολαρίων κάθε χρόνο, και αποτελεί σημαντική πηγή έντασης με τις Φιλιππίνες.

Και οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε διαμάχη παρά την απόφαση του 2016 του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου που διαπίστωσε ότι οι αξιώσεις της Κίνας δεν είχαν νομική βάση. Το Πεκίνο απορρίπτει αυτή την απόφαση.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή