Αμερικανικές εκλογές: Αφήστε τον πρόεδρο να είναι ο Τζο

Αμερικανικές εκλογές: Αφήστε τον πρόεδρο να είναι ο Τζο

Ο Μπάιντεν έχει πολλαπλασιάσει τις δημόσιες εμφανίσεις του και απαντά συχνότερα σε δημοσιογράφους για όλα τα θέματα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυαλιά «πιλότου» και καπέλα του μπέιζμπολ. Επισκέψεις σε παγωτατζίδικα και μπάρμπεκιου. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τζο Μπάιντεν έχει πολλαπλασιάσει τις δημόσιες εμφανίσεις του και απαντά συχνότερα σε δημοσιογράφους για όλα τα θέματα: από το Μεσανατολικό και τις εκλογές έως την ηλικία και τη μνήμη του. Ολα αυτά, βεβαίως, δεν είναι καθόλου τυχαία. Με τις εκλογές να απέχουν πλέον λιγότερο από ένα χρόνο και τις δημοσκοπήσεις να μη γεμίζουν τους Δημοκρατικούς με αισιοδοξία, ο Λευκός Οίκος επενδύει σε μια νέα στρατηγική: Αφήστε τον Τζο Μπάιντεν να είναι ο εαυτός του.

Το θέμα της ηλικίας

Μετρήσεις επί μετρήσεων έχουν δείξει πως τα 81 «πατημένα» χρόνια του προέδρου αποτελούν σοβαρή ανησυχία για το εκλογικό σώμα. Το ζήτημα κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν ο Μπάιντεν απάντησε με εκνευρισμό στην αναφορά ενός ειδικού δικαστηρίου που τον περιέγραφε ως «καλοπροαίρετο γεράκο με κακή μνήμη». Η ομάδα του, όμως, κρίνει πως παρότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω, έχει τον χρόνο να «γυρίσει» τον τρόπο με τον οποίο τον βλέπουν οι ψηφοφόροι.

«Τους λέω συνεχώς εδώ και μήνες “αφήστε τον να είναι ο Τζο Μπάιντεν”», τόνισε σε συνέντευξή του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και φίλος του προέδρου, Κρις Κουνς.

«Δεν είναι καλό μόνο για την προεκλογική εκστρατεία. Είναι καλό και για τον ίδιο και για τη χώρα όταν έχει την ευκαιρία να ανέβει στο πόντιουμ και να είναι λιγότερο ο πρόεδρος Μπάιντεν και περισσότερο ο Τζο».

Με αυτόν τον τρόπο, ο Μπάιντεν θα έχει την ευκαιρία να πλαισιώσει το ζήτημα της ηλικίας του, εξηγώντας πως τα όσα έχει πετύχει στα τρία χρόνια που είναι στο Οβάλ Γραφείο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πολύχρονη πείρα του. Μέρος της στρατηγικής, που χτίζεται ήδη από την αρχή της χρονιάς, είναι τα ταξίδια του προέδρου εκτός Ουάσιγκτον να επικεντρωθούν περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην προσωπική αλληλεπίδραση με ψηφοφόρους.

Μερικοί από τους κορυφαίους συμβούλους του πιστεύουν πως οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και οι «καθημερινοί» πολίτες που συναντά ο πρόεδρος στις επισκέψεις του, μπορούν να τον προωθήσουν σε ένα νεαρότερο κοινό που πιθανώς δεν τον γνωρίζει και που ταυτόχρονα δεν χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Να βγει από τη «φούσκα»

Η επίσημη στάση του Λευκού Οίκου είναι ότι το να αφήσουν τον Μπάιντεν να βγει από τη «φούσκα» που τον περιβάλλει και να εκτεθεί στο πλατύ κοινό έχει λιγότερο να κάνει με τις ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του και περισσότερο με το να τον δει ο κόσμος να μιλάει. «Γνωρίζαμε πάντοτε ότι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσουμε στον αμερικανικό λαό είναι να ακούσουν αυτοπροσώπως τον πρόεδρο Μπάιντεν να τους μιλάει άμεσα και αυθεντικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αντριου Μπέιτς.

Αλλωστε, οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της προεκλογικής καμπάνιας εκτιμούν πως όταν έρθει η ημέρα των εκλογών και τεθεί το ζήτημα «Μπάιντεν ή Τραμπ», ο οποίος είναι άλλωστε μόλις τέσσερα χρόνια νεότερος, η ηλικία θα σταματήσει να είναι τόσο σημαντικό κριτήριο.

Μπορεί τα 82 (τότε) χρόνια του Τζο Μπάιντεν να είναι ένα νούμερο που πολλοί θα ήλπιζαν να είναι μικρότερο, όμως, η ανησυχία για την πορεία που θα πάρει η χώρα σε περίπτωση που εκλεγεί ξανά ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερισχύσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή