ΕΛΚ: Με επικύρωση της υποψηφιότητας Φον ντερ Λάιεν ολοκληρώνεται σήμερα το συνέδριο

ΕΛΚ: Με επικύρωση της υποψηφιότητας Φον ντερ Λάιεν ολοκληρώνεται σήμερα το συνέδριο

Οι Γάλλοι συντηρητικοί μεταξύ αυτών που δεν θα ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας Φον ντερ Λάιεν

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και ομιλίες αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων συνεχίζεται αυτή την ώρα η δεύτερη ημέρα του προεκλογικού συνεδρίου του κόμματος στο Βουκουρέστι, που θα ολοκληρωθεί στις 13.00 ώρα Ελλάδας, με την ψηφοφορία επικύρωσης της μοναδικής υποψήφιάς του για την προεδρία της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρέμβει με ομιλία του γύρω στις 12.00. Το χθεσινό συμβάν κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό σχολιάστηκε τόσο με δημόσιες τοποθετήσεις Ευρωπαίων ηγετών, όπως της προέδρου της Κομισιόν και ομολόγων του, όσο και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες στο περιθώριο του συνεδρίου.

Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων αναμένεται σήμερα να ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας της Φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, εκτός από τους Γάλλους συντηρητικούς, το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, λόγω της «εγγύτητάς» της με τον φιλελεύθερο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Τα κόμματα χρειάζεται να διαφωνούν», σχολίασε αξιωματούχος του ΕΛΚ. «Βγαίνουμε πιο ενωμένοι κατ’ αυτόν τον τρόπο» προσέθεσε.

Αρκετά σημεία του πολιτικού μανιφέστου, που υιοθετήθηκαν ομόφωνα χθες –καθώς το αυστριακό συντηρητικό κόμμα ÖVP απείχε από τη διαδικασία λόγω κυρίως της στήριξης για διεύρυνση της Ζώνης Σένγκεν, στην οποία αντιτίθεται η Βιέννη– ενδεχομένως, πάντως, να αποσυρθούν όταν το ΕΛΚ κληθεί να προχωρήσει σε μετεκλογικές συνεργασίες με άλλα κόμματα, όπως οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες. Οι ιδέες άλλωστε που περιλαμβάνει το μανιφέστο ενδεχομένως να μην εξελιχθούν σε πολιτικές. «Η Ε.Ε. βασικά αφορά την επίτευξη συναινέσεων», σχολίασε αξιωματούχος του ΕΛΚ.

Για παράδειγμα, οι προτάσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού όπως η πρόβλεψη του μανιφέστου για εφαρμογή της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας» ενδεχομένως να μην ικανοποιεί τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες, αλλά σίγουρα βρίσκει ευήκοα ώτα στην ομάδα των συντηρητικών του ECR. Στο πολιτικό μανιφέστο περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για εφαρμογή της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας», σύμφωνα με την οποία, τα άτομα που αιτούνται άσυλο στην Ε.Ε. «θα μπορούν να μεταφερθούν σε ασφαλή τρίτη χώρα και να περάσουν εκεί τη διαδικασία ασύλου», και με την τρίτη χώρα να παρέχει καθεστώς προστασίας, σε περίπτωση που η αίτηση γίνει αποδεκτή.

Πριν από λίγες εβδομάδες πάντως η πρόεδρος της Κομισιόν δεν απέκλεισε συνεργασία με το ECR κατά την επόμενη πενταετία. Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ επανέλαβε χθες τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματος για τη συνεργασία με άλλες πολιτικές ομάδες: στήριξη στην Ουκρανία, φιλοευρωπαϊκή και φιλονατοϊκή στάση και σεβασμός στο κράτος δικαίου.

Το πολιτικό μανιφέστο αντανακλά τη στρατηγική του ΕΛΚ ενόψει των ευρωεκλογών, τον «οδικό χάρτη» για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Πρέπει να καταθέσουμε προτάσεις πολιτικής, που είναι μοναδικές για το πολιτικό μας κόμμα», ανέφερε αξιωματούχος του ΕΛΚ που σημείωσε ότι η στάση του κόμματος για το μεταναστευτικό ενδεχομένως να αντιμετωπίσει αρκετές «προκλήσεις», καθώς οι προσεγγίσεις ανάμεσα στα συντηρητικά κόμματα ποικίλουν σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Το ΕΛΚ εκπροσωπεί τα κεντροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα και σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις θα βγει πρώτο κόμμα ξανά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Τουλάχιστον 12 κράτη-μέλη διαθέτουν αρχηγούς κυβερνήσεων που ανήκουν στο ΕΛΚ – και συγκεκριμένα, Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Σουηδία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Φινλανδία, Πολωνία και Λουξεμβούργο. Ενδεχομένως, ο αριθμός αυξηθεί την ερχόμενη Κυριακή, στις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή