ΕΛΚ: Μανιφέστο με επίκεντρο την ασφάλεια

ΕΛΚ: Μανιφέστο με επίκεντρο την ασφάλεια

Ολοκληρώνεται σήμερα στο Βουκουρέστι το προεκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ομόφωνα υιοθετήθηκε χθες το πολιτικό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος –στο πλαίσιο του διήμερου προεκλογικού συνεδρίου, που διεξάγεται από χθες στο Βουκουρέστι με συμμετοχή 11 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και 2.000 αντιπροσώπων από 40 χώρες– και που «αντανακλά» τη στρατηγική του, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου. Στο επίκεντρο του μανιφέστου –προϊόν μακράς διεργασίας μεταξύ των κομμάτων-μελών και καθοριστικής συμβολής του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα– βρίσκεται το ζήτημα της «ασφάλειας» τόσο στον τομέα της άμυνας, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, όσο και στον τομέα της οικονομίας, με «αιχμή» την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

«Βασικό μήνυμα είναι ότι η Ευρώπη τα κατάφερε τα τελευταία πέντε χρόνια, εν μέσω συνεχιζόμενων κρίσεων, και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει και στο μέλλον. Πιστεύουμε σε ευρωπαϊκές λύσεις, σε μεγαλύτερη ενοποίηση. Αυτό είναι το “πνεύμα” του μανιφέστου», τονίζει μιλώντας στην «Κ» ο Ρουμάνος αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Ζίγκφριντ Μουρεσάν. «Θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα, να βελτιώσουμε την ασφάλεια των συνόρων και να ενισχύσουμε την οικονομία μας, μέσω στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, ενδιαφέρον προκαλεί η πρόταση για αντικατάσταση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. από υπουργό Εξωτερικών, αντιπρόεδρο της Κομισιόν και η θέσπιση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας με συμμετοχή και κρατών εκτός Ε.Ε., καθώς και θέση επιτρόπου για θέματα ασφάλειας και άμυνας με έμφαση στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Προτείνεται, εξάλλου, «κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας» με τη διευκρίνιση ότι αυτή θα αφορά ευρωπαϊκές κυρώσεις έναντι αυταρχικών καθεστώτων.

Το «μοντέλο» της πρόσφατης συμφωνίας Ιταλίας – Αλβανίας ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό η πρόβλεψη του μανιφέστου για εφαρμογή της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας», σύμφωνα με την οποία τα άτομα που αιτούνται άσυλο στην Ε.Ε. «θα μπορούν να μεταφερθούν σε ασφαλή τρίτη χώρα και να περάσουν εκεί τη διαδικασία ασύλου», με την τρίτη χώρα να παρέχει καθεστώς προστασίας σε περίπτωση που η αίτηση γίνει αποδεκτή. Η πρόταση ικανοποιεί αρκετά κόμματα και, κυρίως, τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, προκαλεί όμως «ερωτήματα» για το πώς η υποψήφια του ΕΛΚ και πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα υπερασπιστεί μια πρόνοια που τροποποιεί σημεία του πρόσφατου συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα με την επικύρωση της μοναδικής υποψηφιότητας του κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία αναμένεται, πάντως, να καταψηφίσει το γαλλικό συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή