Βενεζουέλα: Προεδρικές εκλογές τον Ιούλιο αλλά χωρίς τη βασική αντίπαλο του Μαδούρο

Βενεζουέλα: Προεδρικές εκλογές τον Ιούλιο αλλά χωρίς τη βασική αντίπαλο του Μαδούρο

Η πλούσια σε πετρέλαιο Βενεζουέλα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, με ορίζοντα τις προεδρικές κάλπες της 28ης Ιουλίου. Ο Μαδούρο «τραβάει το σκοινί». Προβληματισμός στις ΗΠΑ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αρχές της Βενεζουέλας επέλεξαν τελικώς, μέσα από περίπου… 30 πιθανές ημερομηνίες την 28η Ιουλίου ως ημέρα διεξαγωγής των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.

Η 56χρονη πρώην βουλευτής Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η οποία είχε λάβει το χρίσμα της αντιπολίτευσης προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία ενάντια στον Νικολάς Μαδούρο, είδε ωστόσο, εν τω μεταξύ, την προεδρική της υποψηφιότητα να μπλοκάρεται.

Η 56χρονη βρέθηκε να κατηγορείται για οικονομικά παραπτώματα προερχόμενα από το παρελθόν τα οποία, σύμφωνα με τις αποφάσεις δικαστηρίων, δεν της επιτρέπουν να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας.

Βενεζουέλα: Προεδρικές εκλογές τον Ιούλιο αλλά χωρίς τη βασική αντίπαλο του Μαδούρο-1
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο. (AP Photo/Ariana Cubillos)

Η ίδια διαμηνύει, από την πλευρά της, ότι θα συνεχίσει κανονικά την προεκλογική της εκστρατεία. Στις τάξεις της αντιπολίτευσης επικρατεί ωστόσο αναβρασμός, καθώς πολλοί ζητούν να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο μέσα από την εκλογή ενός άλλου προεδρικού υποψηφίου που θα αντικαταστήσει τη Μαρία Ματσάδο.

Με βάση πάντως το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε, ο χρόνος πιέζει, καθώς ο όποιος νέος εκλεκτός της αντιπολίτευσης θα πρέπει να υποβάλει επισήμως την υποψηφιότητά του ως τις 25 Μαρτίου.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αναδύονται πια δύο βασικά ερωτήματα, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero.

Το ένα έχει να κάνει με τη στάση των ΗΠΑ οι οποίες είχαν συνάψει, πέρυσι, συμφωνία με το Καράκας για «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων (σ.σ. που είχαν επιβληθεί από την Ουάσιγκτον στη Βενεζουέλα)». Πώς θα αντιδράσει η Ουάσιγκτον στον αποκλεισμό της Ματσάδο; Θα θεωρήσει ότι ο Μαδούρο, κατά αυτόν τον τρόπο, παραβιάζει την περυσινή συμφωνία; Και αν ναι, θα επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας;    

Το άλλο ερώτημα έχει να κάνει με τον ίδιο τον 61χρονο Νικολάς Μαδούρο. Μήπως εκείνος ρισκάρει, πιέζοντας σε βαθμό υπερβολικό την αντιπολίτευση, να δώσει τροφή σε ένα νέο κύμα αντικυβερνητικών διαμαρτυριών;

Στη Βενεζουέλα πάντως η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε, με ορίζοντα τις κάλπες του ερχόμενου Ιουλίου.

Με πληροφορίες από Gzero, BBC  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή