Ε.Ε.: Παράταση στην αδασμολόγητη εισαγωγή ουκρανικών αγροτικών προϊόντων

Ε.Ε.: Παράταση στην αδασμολόγητη εισαγωγή ουκρανικών αγροτικών προϊόντων

H Επιτροπή Εμπορίου ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν να συνεχιστεί η αναστολή των δασμών και των ποσοστώσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2025. «Φρένο έκτακτης ανάγκης» για τα πουλερικά, τα αυγά και τη ζάχαρη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την Πέμπτη την παράταση για έναν χρόνο της πρόσβασης των Ουκρανών παραγωγών στις αγορές της Ε.Ε., χωρίς την καταβολή δασμών, απορρίπτοντας τροπολογίες που θα έθεταν περιορισμούς.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Εμπορίου ενέκρινε με ψήφους 26 υπέρ, 10 κατά και μία αποχή, την πρόταση της Κομισιόν να συνεχιστεί η αναστολή των δασμών και των ποσοστώσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Επισημαίνεται πως, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών που εκδηλώθηκαν από Ευρωπαίους αγρότες, η πρόταση εισάγει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τα πουλερικά, τα αυγά και τη ζάχαρη.

Αυτό σημαίνει ότι οι δασμοί θα επιβληθούν και πάλι, εάν οι εισαγωγές ξεπεράσουν το μέσο επίπεδο του 2022 και του 2023. Η πρόταση στοχεύει κυρίως στους Πολωνούς αγρότες και οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι έχουν αποκλείσει από τον Νοέμβριο τις μεθοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία και λένε ότι αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μάλιστα, η Πολωνία ενδέχεται να επεκτείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών και σε άλλα προϊόντα. Από την πλευρά του, το Κίεβο λέει ότι έχει σταματήσει να εξάγει «ευαίσθητα» αγροτικά προϊόντα στην Πολωνία και ότι το 95% των εξαγωγών της Ουκρανίας γίνεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται πως οι εισαγωγικοί δασμοί και οι ποσοστώσεις στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα ήρθησαν το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να εγκρίνει την παράταση την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσει η τελική υιοθέτησή της από τις χώρες-μέλη.

Ευρωβουλευτές από κεντροδεξιά κόμματα, κυρίως από τη Ρουμανία και την Πολωνία, είχαν προτείνει πολλές τροπολογίες, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν. Η μεγαλύτερη ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων, η COPA-COGECA, υποστήριξε ότι οι ευρωβουλευτές απογοήτευσαν τους αγρότες, απορρίπτοντας πιθανές βελτιώσεις στο καθεστώς εισαγωγών.

Τέλος, η Επιτροπή ενέκρινε μια παρόμοια παράταση για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Μολδαβία.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή