Χονγκ Κονγκ: Νέο δρακόντειο νόμο επιβάλλει το Πεκίνο

Χονγκ Κονγκ: Νέο δρακόντειο νόμο επιβάλλει το Πεκίνο

Νέο νομοσχέδιο εθνικής ασφαλείας παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή, η τοποθετημένη από το Πεκίνο κυβέρνηση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο νομοσχέδιο εθνικής ασφαλείας παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή, η τοποθετημένη από το Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, που αναμένεται να επιβάλει ακόμη αυστηρότερο έλεγχο των πολιτών της πρώην βρετανικής αποικίας και μεγαλύτερες ποινές σε όσους θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, δηλαδή αμφισβητούν ουσιαστικά τα μέτρα καταστολής της κινεζικής ηγεσίας.

Πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα από το Ηνωμένο Βασίλειο, το μοτίβο «μία χώρα, δύο συστήματα» που είχε υποσχεθεί το Πεκίνο –εννοώντας τη διατήρηση ελευθεριών που απήλαυαν τα 7 εκατ. κατοίκων της ανθούσας αγοράς της Απω Ανατολής με την ισχυρή διεθνή παροικία– περνά πλέον στη σφαίρα του θεωρητικού, αφού στην πράξη η καταστολή κάθε αντίδρασης είναι βίαιη και απόλυτη, με πολλούς πολίτες να διαφεύγουν στο εξωτερικό και ελεύθερα μέσα ενημέρωσης να κλείνουν.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση του Τζον Λι στο Χονγκ Κονγκ δημοσίευσε σήμερα, Παρασκευή, το προσχέδιο του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια, ένα έγγραφο που ορισμένοι δικηγόροι είπαν ότι διεύρυνε την έννοια της εξέγερσης και των κρατικών μυστικών, με αυστηρότερες ποινές για όποιον καταδικαστεί για αυτά τα εγκλήματα και πολλά άλλα.

Το προσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης νέους νόμους που αφορούν θέματα όπως προδοσία, κατασκοπεία και εξωτερική παρέμβαση, παρακολουθείται στενά από ξένους διπλωμάτες και επιχειρήσεις που φοβούνται ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τις ελευθερίες στον οικονομικό κόμβο, ο οποίος ήδη υπόκειται σε καταστολή οποιασδήποτε διαφωνίας υπό την ηγεσία της Κίνας, που έχει στείλει πολλούς πολιτικούς και ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στη φυλακή ή την εξορία.

Νόμος σε ένα μήνα

Το Νομοθετικό Συμβούλιο ξεκίνησε τη συζήτηση του νομοσχεδίου σήμερα Παρασκευή, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας, και πολλά μέλη τού κυρίως υποστηρικτικού σώματος του Πεκίνου είπαν στους δημοσιογράφους ότι αναμένουν το νομοσχέδιο να ψηφιστεί πριν από τα μέσα Απριλίου.

Ο Τζον Λι είχε νωρίτερα προτρέψει τους νομοθέτες να εγκρίνουν το νομοσχέδιο «με πλήρη ταχύτητα».

«Η γεωπολιτική έχει γίνει ολοένα και πιο περίπλοκη και οι κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια παραμένουν επικείμενοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ορισμένοι νομικοί που αναλύουν το προσχέδιο είπαν ότι, εκ πρώτης όψεως, στοιχεία των αναθεωρημένων ποινών για ορισμένα απαριθμούμενα αδικήματα είναι παρόμοια με εκείνα της Δύσης, αλλά ορισμένες διατάξεις, όπως αυτές για την εξέγερση και τα κρατικά μυστικά, είναι ευρύτερες και δυνητικά αυστηρότερες.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ποινές έως και ισόβια κάθειρξη για προδοσία, εξέγερση και δολιοφθορά, 20 χρόνια για κατασκοπεία και 10 χρόνια για εγκλήματα που συνδέονται με κρατικά μυστικά και εξέγερση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε δήλωσή της στο Reuters, ανέφερε ότι κατέστησε σαφές με διπλωματικό σημείωμα τις «σοβαρές ανησυχίες» της σχετικά με τις εκτεταμένες διατάξεις του νομοσχεδίου για την «εξωτερική παρέμβαση» και την εμβέλεια του νομοσχεδίου.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή