Μπάιντεν: Δυναμική έναρξη της εκλογικής καμπάνιας

Μπάιντεν: Δυναμική έναρξη της εκλογικής καμπάνιας

Με τη μακρά, μαχητική ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν απάντησε σε όσους τον αμφισβητούν ως ηγέτη λόγω ηλικίας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο συνηθισμένη δεν ήταν αυτή τη χρονιά η καθιερωμένη προεδρική ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου για την Κατάσταση του Εθνους. Αντί για απολογισμό πεπραγμένων, ο Τζο Μπάιντεν εκφώνησε μια ιδιαίτερα υψηλών τόνων (μεταφορικά και κυριολεκτικά) ομιλία, ουσιαστικά προεκλογικού χαρακτήρα, ενόψει της αναμέτρησης του Νοεμβρίου με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Επί 68 λεπτά, ο 81χρονος ηγέτης έδινε από το βήμα του Καπιτωλίου δείγματα σθένους και καλών αντανακλαστικών, μη διστάζοντας να αντιπαρατεθεί με τους Ρεπουμπλικανούς που τον προκαλούσαν. «Το ερώτημα που τίθεται μπροστά στο έθνος δεν είναι η ηλικία μας, αλλά η ηλικία των ιδεών μας. Το μίσος, η οργή, ο ρεβανσισμός, η εκδικητικότητα είναι πολύ παλιές ιδέες», τόνισε.

Χωρίς να αναφερθεί ούτε μία φορά ονομαστικά στον Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν καυτηρίασε κατ’ επανάληψη τον «προκάτοχό του», εμφανίζοντάς τον δουλικό έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν, αναποτελεσματικό έναντι της Κίνας και κίνδυνο για την αμερικανική δημοκρατία.

Για το καίριο θέμα της οικονομίας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «σε χιλιάδες πόλεις και χωριά ο αμερικανικός λαός γράφει την πιο δυναμική ανάκαμψη της Ιστορίας». Με τους οικονομικούς δείκτες να ευημερούν, αλλά τους πολίτες να εμπιστεύονται περισσότερο τον Τραμπ στην οικονομία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μπάιντεν έριξε το βάρος του στο πεδίο κοινωνικής δικαιοσύνης, εμφανίζοντας τον Τραμπ ως εκπρόσωπο των μεγιστάνων.

«Υπάρχουν χίλιοι δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ. Ξέρετε πόσος είναι ο μέσος φόρος που τους αντιστοιχεί; 8,2%. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν περισσότερους φόρους από αυτούς ο δάσκαλος, ο εργάτης καθαριότητας και η νοσοκόμα. Γι’ αυτό προτείνω να πληρώνουν φόρο 25%… και να αυξηθεί η φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων από 21% σε 28%».

Ανέδειξε την άβυσσο που τον χωρίζει με τον Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει τη δημοκρατία και υποκλίνεται στον Πούτιν.

Μπροστά από το βήμα είχαν παραταχθεί εκλεγμένες εκπρόσωποι των Δημοκρατικών, ντυμένες στα λευκά, παραπέμποντας στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε εκτενώς στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, που τέθηκε υπό αμφισβήτηση ύστερα από την επιλογή της συντηρητικής πλειοψηφίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει την ιστορική απόφαση της υπόθεσης Ρόου εναντίον Ουέιντ, του 1973. «Προφανώς, αυτοί που θριαμβολογούν για την ακύρωση της απόφασης δεν έχουν ιδέα για τη δύναμη των γυναικών στην Αμερική… Θα τη διαπιστώσουν όμως φέτος», τόνισε ο Μπάιντεν, προεξοφλώντας ότι η ψήφος των γυναικών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές.

Από την πλευρά τους, πολλοί Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου επιδείκνυαν στον Μπάιντεν κονκάρδες με την εικόνα της Λάκεν Ράιλι, φοιτήτριας νοσηλευτικής στην Τζόρτζια, που δολοφονήθηκε από Βενεζουελάνο παράτυπο μετανάστη. Μάλιστα, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, από τις πιο μαχητικές οπαδούς του Τραμπ στο Κογκρέσο, πρόσφερε επιδεικτικά στον Μπάιντεν μία από αυτές τις κονκάρδες. Σηκώνοντας το γάντι, ο Αμερικανός πρόεδρος ύψωσε την κονκάρδα στη διάρκεια της ομιλίας του, όταν ανέφερε ότι «μια αθώα κοπέλα σκοτώθηκε από έναν παράνομο (μετανάστη)».

Αναφορικά με την Ουκρανία, ο ομιλητής υποστήριξε ότι μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο αρκεί να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να την τροφοδοτούν με όπλα. «Αυτό είναι το μόνο που θέλουν από τη Δύση. Δεν θέλουν Αμερικανούς στρατιώτες» – μια έμμεση απάντηση στην πρόσφατη δήλωση Μακρόν. Οσο για τη δήλωση Τραμπ ότι ο Πούτιν μπορεί να κάνει «ό,τι διάολο θέλει» με τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν τα οφειλόμενα, έκανε λόγο για «εξωφρενική, επικίνδυνη, απαράδεκτη» για Αμερικανό πολιτικό τοποθέτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή