Ε.Ε.: Νέος κανονισμός για τη διαφάνεια και την πολιτική διαφήμιση

Ε.Ε.: Νέος κανονισμός για τη διαφάνεια και την πολιτική διαφήμιση

Οι περισσότερες από τις διατάξεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται 18 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού. Ποιες περιπτώσεις αφορούν οι νέοι κανόνες. Τι ισχύει για τις προεκλογικές εκστρατείες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον νέο κανονισμό για τη διαφάνεια και τη στόχευση της πολιτικής διαφήμισης, με στόχο την αντιμετώπιση της χειραγώγησης πληροφοριών και των ξένων παρεμβάσεων στις εκλογές, ενέκρινε τη Δευτέρα το Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε.

Ο κανονισμός θα υπογραφεί τώρα, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Οι περισσότερες από τις διατάξεις του θα αρχίσουν να εφαρμόζονται 18 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, δηλαδή το φθινόπωρο του 2025.

Οι νέοι κανόνες καλύπτουν τη διαφάνεια και τη στόχευση της πολιτικής διαφήμισης σε σχέση με εκλογές, δημοψήφισμα ή νομοθετική διαδικασία, σε επίπεδο Ε.Ε. ή κράτους-μέλους.

Δεν επηρεάζουν το περιεχόμενο των πολιτικών διαφημίσεων ούτε άλλες πτυχές της πολιτικής διαφήμισης, όπως η διεξαγωγή πολιτικών εκστρατειών, οι οποίες εξακολουθούν να υπόκεινται στους ειδικούς εθνικούς κανόνες των κρατών-μελών. Δεν καλύπτονται επίσης περιπτώσεις που αφορούν περιεχόμενο υπό συντακτική ευθύνη, καθώς και απόψεις που εκφράζονται με προσωπική ιδιότητα.

Οι νέοι κανόνες

Ο κανονισμός αναμένεται να διευκολύνει τους πολίτες να αναγνωρίζουν τις πολιτικές διαφημίσεις, να κατανοούν ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές και να γνωρίζουν εάν έχουν γίνει αποδέκτες μιας στοχευμένης διαφήμισης, ώστε να είναι σε καλύτερη θέση να κάνουν συνειδητές επιλογές. Θα διασφαλίσει επίσης ότι η πολιτική διαφήμιση λαμβάνει χώρα με πλήρη σεβασμό του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και ότι προστατεύονται η ελευθερία της γνώμης και η ελευθερία του λόγου.

Σύμφωνα με τους κανόνες, οι πολιτικές διαφημίσεις πρέπει να διατίθενται με ετικέτα διαφάνειας και εύκολα ανακτήσιμη ειδοποίηση διαφάνειας. Αυτές πρέπει να προσδιορίζουν με σαφήνεια τις πολιτικές διαφημίσεις ως τέτοιες και να παρέχουν βασικές πληροφορίες σχετικά με αυτές, συμπεριλαμβανομένου του χορηγού, των εκλογών ή του δημοψηφίσματος με το οποίο συνδέονται, των ποσών που καταβάλλονται και τυχόν χρήσης τεχνικών στόχευσης.

Η στόχευση πολιτικής διαφήμισης στο διαδίκτυο θα επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Τα δεδομένα πρέπει να συλλέγονται από το υποκείμενο των δεδομένων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο αφού το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει ρητή και χωριστή συγκατάθεση για τη χρήση τους για πολιτική διαφήμιση. Ειδικές κατηγορίες προσωπικών δεδομένων, όπως δεδομένα που αποκαλύπτουν φυλετική ή εθνική καταγωγή ή πολιτικές απόψεις, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία προφίλ.

Επιπροσθέτως, για την αποφυγή ξένων παρεμβάσεων θα υπάρξει απαγόρευση της παροχής διαφημιστικών υπηρεσιών σε χορηγούς τρίτων χωρών τρεις μήνες πριν από εκλογές ή δημοψήφισμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή