Αυστηρότεροι κανόνες για την πολιτική διαφήμιση στην Ε.Ε.

Αυστηρότεροι κανόνες για την πολιτική διαφήμιση στην Ε.Ε.

Οι χορηγοί από τρίτες χώρες δεν θα μπορούν να πληρώνουν για πολιτική διαφήμιση στην Ε.Ε. κατά την τρίμηνη περίοδο πριν από εκλογές ή δημοψήφισμα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυστηρότερους κανόνες για την πολιτική διαφήμιση, με στόχο τον περιορισμό της ξένης παρέμβασης, ιδίως στο διαδίκτυο, ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακριβώς 100 μέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι χορηγοί από τρίτες χώρες δεν θα μπορούν να πληρώνουν για πολιτική διαφήμιση στην Ε.Ε. κατά την τρίμηνη περίοδο πριν από εκλογές ή δημοψήφισμα.

Θα απαγορεύονται πλέον και οι πολιτικές διαφημίσεις που βασίζονται στην κατάρτιση προφίλ και στη χρήση δεδομένων ανηλίκων, ενώ κάθε πολιτική διαφήμιση θα πρέπει να επισημαίνεται σαφώς ως τέτοια και να περιλαμβάνει πληροφορίες του κόστους της αλλά και των χορηγών της.

Συνεργασία με τις διαδικτυακές πλατφόρμες ενόψει ευρωεκλογών

Το εν λόγω σχέδιο είχε προταθεί από την Κομισιόν το 2021 προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία διαφάνειας σχετικά με τις πολιτικές διαφημίσεις και στο πλαίσιο μέτρων για την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών.

Ενόψει των ευρωεκλογών, η Κομισιόν συγκεντρώνει σχόλια με σκοπό να καταρτίσει σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών –στο πλαίσιο του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA)– σχετικά με την ακεραιότητα της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας του Ιουνίου.  

Στόχος των κατευθυντήριων γραμμών είναι να παράσχουν στις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης βέλτιστες πρακτικές και παραδείγματα πιθανών μέτρων μετριασμού των κινδύνων που σχετίζονται με τις εκλογές και το περιεχόμενο Generative AI.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής του νομοσχεδίου Σάντρο Γκόζι (Renew, Γαλλία) τόνισε ότι «οι ψηφιακές τεχνολογίες καθιστούν τους πολίτες πιο ευάλωτους στην παραπληροφόρηση και τις εξωτερικές παρεμβάσεις. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε τις δημοκρατικές και εκλογικές μας διαδικασίες. Οι κανόνες που εγκρίθηκαν σήμερα θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο βοηθώντας τους πολίτες να διακρίνουν ποιος βρίσκεται πίσω από ένα πολιτικό μήνυμα και να κάνουν συνειδητές επιλογές όταν πηγαίνουν στις κάλπες. Καθώς πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές εκλογές, καλούμε όλες τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να αρχίσουν να εφαρμόζουν τους νέους κανόνες το συντομότερο δυνατόν και να διασφαλίσουν ότι ο ψηφιακός χώρος παραμένει ασφαλές μέρος για την ανταλλαγή πολιτικών ιδεών και απόψεων». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή