Μαλαισία: Η μεγάλη κερδισμένη του σινοαμερικανικού ανταγωνισμού

Μαλαισία: Η μεγάλη κερδισμένη του σινοαμερικανικού ανταγωνισμού

Μόνο στην πολιτεία Πενάνγκ στη Βόρεια Μαλαισία, οι ξένες άμεσες επενδύσεις για το 2023 άγγιξαν τα 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπερνά τις συνολικές ξένες άμεσες επενδύσεις της περιόδου 2013-2020

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εταιρείες-κολοσσοί που κατασκευάζουν μικροτσίπ, προερχόμενες από τις ΗΠΑ (όπως οι Micron και Intel), την Ευρώπη (όπως οι AMS Osram και Infineon), τη Νότια ΚορέαSimmtech) αλλά και την Κίνα (όπως για παράδειγμα η Fengshi Metal Technology, η StarFive Technology, η TongFu Microelectronics και η xFusion), μεταφέρουν πια μέρος της παραγωγής τους σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας και ειδικότερα στη Μαλαισία.

ΗΠΑ και Κίνα «συγκρούονται» για την υπεροχή στον χώρο των τεχνολογικών εξελίξεων, με φόντο μια παγκόσμια βιομηχανία 520 δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως είναι εκείνη των τσιπ που τροφοδοτεί με εξαρτήματα τις αγορές των τηλεοράσεων, των smartphones, των ηλεκτρικών οχημάτων κ.ά.

«Η Αμερική διαγκωνίζεται με την Κίνα για την παγκόσμια υπεροχή στον χώρο της τεχνολογίας και σε αυτό το πλαίσιο έχει ζητήσει την υποστήριξη των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην Ασία, καθώς περιορίζει τις πωλήσεις των τεχνολογικά πιο προηγμένων τσιπ και του εξοπλισμού κατασκευής τους στον γεωπολιτικό της αντίπαλο […] Οι διευρυνόμενοι περιορισμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην κινεζική τεχνολογία, ειδικά για την κατασκευή τσιπ, είναι ο βασικός λόγος πίσω από την (σ.σ. ολοένα μεγαλύτερη) απήχηση της ουδέτερης Μαλαισίας» καθώς η Μαλαισία εξελίσσεται πια σε «επενδυτικό προορισμό-έκπληξη», όπως σημειώνουν σε μακροσκελές άρθρο τους οι Financial Times.  

Οι μεγαλύτεροι δυτικοί κατασκευαστές εξοπλισμού ημιαγωγών δεν μπορούν πια να πωλούν τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό στην Κίνα λόγω των αμερικανικών περιορισμών. Ωστόσο, την ίδια ώρα, «όλοι αυτοί οι κατασκευαστές προμηθεύονται ανταλλακτικά από κινεζικές εταιρείες και, έτσι, λένε στους προμηθευτές τους: “Αν δεν φύγετε από την Κίνα, θα πρέπει να βρούμε νέους προμηθευτές”. Οι κινεζικές εταιρείες, στη συνέχεια, αναγκάζονται να μετακομίσουν ή να επεκταθούν σε μέρη όπως η νοτιοανατολική Ασία, ώστε να μην χάσουν τους δυτικούς πελάτες τους», εξηγεί ο Μαρσέλ Βίσμερ, διευθύνων σύμβουλος της εδρεύουσας στη Μαλαισία εταιρείας Kemikon.

Στην πολιτεία Πενάνγκ ειδικότερα, στη Βόρεια Μαλαισία, οι ξένες άμεσες επενδύσεις μόνο το 2023 άγγιξαν τα 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπερνά τις συνολικές ξένες άμεσες επενδύσεις της περιόδου 2013-2020.

Η αμερικανική Intel, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο αυτήν τη στιγμή από πλευράς εσόδων, επενδύει επί του παρόντος 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες εγκαταστάσεις στη Μαλαισία.

Η Micron που εδρεύει στις ΗΠΑ έχει, και εκείνη, εγκαταστάσεις στη Μαλαισία, όπου έχουν αποκτήσει όμως παρουσία παράλληλα και ευρωπαϊκές εταιρείες όπως για παράδειγμα η γερμανική Infineon (πρώην θυγατρική της Siemens) η οποία πρόκειται να ξοδέψει έως και 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να επεκταθεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή