Φωτιές άναψε ο Πάπας στο Ουκρανικό

Φωτιές άναψε ο Πάπας στο Ουκρανικό

Κίεβο και ΝΑΤΟ αποδοκιμάζουν δήλωση περί «λευκής σημαίας»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη δυσφορία προκάλεσε στο Κίεβο η έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου στην ουκρανική ηγεσία να βρει την τόλμη να υψώσει «λευκή σημαία» προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία, που έχει κοστίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και στις δύο πλευρές. «Η σημαία μας είναι κίτρινη και γαλάζια. Με αυτή τη σημαία ζούμε, πεθαίνουμε, νικάμε. Δεν θα υψώσουμε ποτέ καμία άλλη», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού επαίνεσε τους Ουκρανούς κληρικούς που στηρίζουν τον λαό και τον στρατό της χώρας στις πιο δύσκολες δοκιμασίες, σχολίασε: «Μια τέτοια Εκκλησία χρειάζεται το έθνος μας. Οχι κάποιους που βρίσκονται 2.500 χιλιόμετρα μακριά, αλλά δρουν ως εικονικοί μεσολαβητές ανάμεσα σε αυτόν που πασχίζει να επιβιώσει και σε εκείνον που θέλει να τον καταστρέψει».

Η επίμαχη δήλωση του 87χρονου Ποντίφικα έγινε στη διάρκεια συνέντευξής του στο ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RSI, η οποία πρόκειται να προβληθεί στις 20 Μαρτίου. Σύμφωνα με το απόσπασμα της συνέντευξης που παραθέτει το πρακτορείο Reuters, όταν ο Πάπας ρωτήθηκε αν είναι ώρα να υψώσει η ουκρανική ηγεσία «λευκή σημαία», απάντησε ως εξής: «Δυνατός είναι εκείνος που κοιτάζει κατάματα την πραγματικότητα, νοιάζεται για τον λαό, έχει το θάρρος της λευκής σημαίας και διαπραγματεύεται. Οταν βλέπεις ότι χάνεις, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευθείς». Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Πάπα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ πήρε αποστάσεις από την τοποθέτησή του. «Η συνθηκολόγηση δεν είναι ειρήνη», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία βρίσκεται πιο κοντά παρά ποτέ στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ». Υστερα από τις αντιδράσεις που εισέπραξε, το Βατικανό δήλωσε μέσω εκπροσώπου του ότι ο Πάπας απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου περί «λευκής σημαίας» και ότι το νόημα της τοποθέτησής του ήταν ο τερματισμός του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων και όχι η συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι η Ουκρανία θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιεί, από τις αρχές του καλοκαιριού, μόνο έξι από τα 45 F-16 που της έχουν υποσχεθεί οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της.

Περιορισμένο αριθμό F-16 θα παραλάβει το καλοκαίρι το Κίεβο – Ορμπαν: Ούτε ένα δολάριο δεν θα δώσει ο Τραμπ στην Ουκρανία.

Αλλο ρεπορτάζ του CNN εκφράζει έντονη ανησυχία για τις μεγάλες ελλείψεις στην τροφοδότηση της Ουκρανίας με βλήματα πυροβολικού, καθώς η Ρωσία παράγει τριπλάσιες ποσότητες βλημάτων κάθε μήνα από το άθροισμα εκείνων που στέλνουν στο Κίεβο οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Πιο ελπιδοφόρος για τους Ουκρανούς διαγράφεται η εικόνα στη Μαύρη Θάλασσα, όπου έχουν ήδη καταστρέψει το 20% των ρωσικών πολεμικών πλοίων. Η ρωσική εφημερίδα Izvestia ανέφερε ότι ο αρχηγός του ναυτικού, Νικολάι Γεβμένοφ, αντικαταστάθηκε από τον μέχρι χθες αρχηγό του βόρειου στόλου, Αλεξάντρ Μοϊσέγεφ, έχοντας χρεωθεί σειρά αποτυχιών.

Την εκτίμηση ότι «ο Τραμπ δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα δολάριο στην Ουκρανία» αν επανεκλεγεί πρόεδρος εξέφρασε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, δύο ημέρες μετά τη συνάντησή τους στην έπαυλη του τέως προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Προσέθεσε, δε, ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος «έχει πολλές ιδέες» για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς όμως να γίνει συγκεκριμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή