Ρωσία: Εισβολή Ρώσων αντιφρονούντων ανταρτών σε Κουρσκ και Μπέλγκοροντ

Ρωσία: Εισβολή Ρώσων αντιφρονούντων ανταρτών σε Κουρσκ και Μπέλγκοροντ

Τρεις μέρες πριν από την έναρξη των προεδρικών εκλογών κλιμακώνεται η ένταση εντός της Ρωσίας

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίοδο νέας κλιμάκωσης, με το τέλος του χειμώνα, εισέρχεται αυτή την εβδομάδα ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, με τους Ουκρανούς να σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τους τελευταίους μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές και την προοπτική των εκλογών στη Ρωσία να κινητοποιεί με μη εκλογικό τρόπο τούς αντιφρονούντες στη χώρα, δημιουργώντας συνολικά ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Αντικαθεστωτικοί Ρώσοι που έχουν δημιουργήσει παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες αντιτίθενται στο καθεστώς Πούτιν στη Μόσχα και πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών εδώ και πολλούς μήνες, ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη, το πρωί την από κοινού εισβολή τους από την Ουκρανία στη Ρωσία, και συγκεκριμένα στις νότιες περιφέρειες Κουρσκ και Μπέλγκοροντ.

Η Λεγεώνα «Ελευθερία της Ρωσίας», η οργάνωση RDK και το τάγμα Σιβηρίας, όλοι τους εθελοντικοί ρωσικοί σχηματισμοί που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν στην πλατφόρμα Telegram πως εισήλθαν στις δύο αυτές περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας σήμερα το πρωί ως μέρος μιας κοινής επιχείρησης.

«Οπως όλοι οι συμπολίτες μας, εμείς στη Λεγεώνα ονειρευόμαστε μια Ρωσία απαλλαγμένη από τη δικτατορία του Πούτιν», γράφει στο κανάλι της η «Ελευθερία της Ρωσίας».

«Αλλά δεν ονειρευόμαστε μόνο: Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να πραγματοποιήσουμε αυτά τα όνειρα. Θα πάρουμε πίσω τη γη μας από το καθεστώς, σπιθαμή προς σπιθαμή», προστίθεται.

Λίγο αργότερα σημειώθηκε στο ίδιο κανάλι ότι η Λεγεώνα «πέρασε τον Ρουβίκωνα. Πέρασε τα σύνορα».

Ο ντε φάκτο πολιτικός ηγέτης της Λεγεώνας και πρώην μέλος της Δούμας, Ιλια Πονομάρεφ, ανέφερε στο Facebook ότι η συνοριακή πόλη Λόζοβα Ρούντκα στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο των «απελευθερωτικών δυνάμεων».

Ρωσία: Εισβολή Ρώσων αντιφρονούντων ανταρτών σε Κουρσκ και Μπέλγκοροντ-1
Ο επί εννέα χρόνια βουλευτής στη Δούμα, Ρωσοουκρανός Ιλια Πονομάρεφ (φωτ.: Reuters).

Την ίδια ώρα αναφέρεται ότι στο Τέτκινο, στην περιφέρεια Κουρσκ, βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη με τον ρωσικό στρατό.

Λίγο αργότερα το ρωσικό πρακτορείο TASS έκανε λόγο ουκρανική επιδρομή στο Τέτκινο που αποκρούστηκε και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός κατοίκου.

Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Αντρέι Γιουσόφ, επιβεβαίωσε την εισβολή των Ρώσων ανταρτών στη ρωσική επικράτεια: «Βοηθούν στην απελευθέρωση της Ουκρανίας από τους Ρώσους εισβολείς», είπε ο κ. Γιουσόφ. «Ομως είναι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στην πατρίδα τους έχουν το δικαίωμα να πράξουν οτιδήποτε κρίνουν αναγκαίο σε αυτή την κατάσταση ώστε να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και να απελευθερώσουν τη χώρα τους από τη ρωσική δικτατορία του Πούτιν», πρόσθεσε.

Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ντρόουν δείχνοντας τις κινήσεις της Λεγεώνας επί ρωσικού εδάφους, από βίντεο που έχει αναρτηθεί σε λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα μεταδόθηκε συνέντευξη ηγετικού στελέχους της ομάδας αυτής των Ρώσων αντιφρονούντων, με το ψευδώνυμο Λιούτικ, που είπε μεταξύ άλλων ότι ορμητήριό τους είναι η περιοχή του Σούμι στην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι «απέτρεψε την προσπάθεια του Κιέβου να διασπάσει στα ρωσικά σύνορα στις περιφέρειες Μπέλγκοροντ και Κουρσκ», προσθέτοντας ότι η εισβολή έλαβε χώρα «ταυτόχρονα προς τρεις κατευθύνσεις».

Το υπουργείο δεν αναφέρθηκε άμεσα στη Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας και στο Τάγμα της Σιβηρίας, λέγοντας μόνο ότι «οι Ουκρανοί τρομοκράτες που προσπάθησαν να εισβάλουν στο ρωσικό έδαφος χτυπήθηκαν από αεροπορία, πυραυλικές δυνάμεις και πυροβολικό».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι παραστρατιωτικοί πατούν το πόδι τους σε ρωσικό έδαφος ορμώμενοι από την Ουκρανία. Παλαιότερα είχαν καταλάβει προσωρινά και κάποιους οικισμούς στις ίδιες περιφέρειες, πριν εκδιωχθούν από τον ρωσικό στρατό για να αποσυρθούν ξανά εντός της Ουκρανίας, κυρίως στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Ωστόσο η νέα επιδρομή τους, τρεις μέρες πριν από την έναρξη των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να εισπράξει τα πέντε έκτα των ψήφων, και μερικές εβδομάδες μετά τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, λαμβάνει νέα διάσταση, παρά την προς το παρόν αποσιώπηση από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η επίθεση αυτή λαμβάνει χώρα ουσιαστικά με τη στήριξη από αέρος των Ουκρανών, αφού στην περιοχή του Μπέλγκοροντ σημειώθηκαν αλλεπάλληλες επιθέσεις με βολές και ντρόουν που οι Ρώσοι διατείνονται ότι απέκρουσαν, κατηγορώντας τους Ουκρανούς για αυτές.

Παράλληλα άλλα ουκρανικά ντρόουν επιτέθηκαν τις τελευταίες ώρες βαθιά στη ρωσική ενδοχώρα, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, πλήττοντας πολύ αποτελεσματικά διυλιστήριο της Lukoil στο Νίζνι Νόβγκοροντ και στοχεύοντας ακόμη και τη Μόσχα, κατά τους ρωσικούς ισχυρισμούς σήμερα Τρίτη.

Πηγή: Ukrinform, RIA, TASS, Kyiv Independent

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT