Σουηδός ΥΠΕΞ: Δεν θέλουμε βάσεις ή πυρηνικά του ΝΑΤΟ στο έδαφός μας

Σουηδός ΥΠΕΞ: Δεν θέλουμε βάσεις ή πυρηνικά του ΝΑΤΟ στο έδαφός μας

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θέλει να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι η χώρα του δεν θέλει να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ στο έδαφός της, καθώς και μόνιμες στρατιωτικές βάσεις της συμμαχίας.

«Φυσικά, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα επιχειρήσουν στη Σουηδία. Ωστόσο, δεν θέλουμε να έχουμε μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ. Δεν βλέπουμε επίσης κανένα λόγο να έχουμε πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας σε καιρό ειρήνης. Σε αυτό το θέμα, θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της Νορβηγίας και της Δανίας. Μόνο τρεις χώρες του ΝΑΤΟ –οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γαλλία– διαθέτουν πυρηνικά όπλα», είπε σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο κ. Μπίλστρομ υπενθύμισε ότι «πυρηνικά όπλα δεν έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος κανενός από τα άλλα κράτη-μέλη της συμμαχίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Ο επικεφαλής του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι κανένα μέλος του ΝΑΤΟ «δεν είναι υποχρεωμένο να έχει πυρηνικά όπλα στο έδαφός του παρά τη θέλησή του».

«Επομένως, νομίζω ότι αυτή ερώτηση για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Σουηδία είναι κάπως υπερβολική. Μπήκαμε στο ΝΑΤΟ χωρίς καμία προϋπόθεση για αυτό το θέμα», υπογράμμισε.

Πριν από δύο εβδομάδες το ουγγρικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Ουγγαρία ήταν η τελευταία χώρα του ΝΑΤΟ μετά την Τουρκία που επικύρωσε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Ετσι την περασμένη Πέμπτη, 7 Μαρτίου, το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τέθηκε επίσημα σε ισχύ και η σκανδιναβική χώρα έγινε το 32ο μέλος της Συμμαχίας.

Πηγή: Anadolu, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή