ΝΑΤΟ: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα

ΝΑΤΟ: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα

«Η Ανατολική Ευρώπη έχει πολύτιμη συμβολή στις συνομιλίες και τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Κλάους Γιοχάνις, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ομιλίας του

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις.

«Αποφάσισα να διεκδικήσω τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ», είπε ο Γιοχάνις κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ομιλίας του.

Αναφέρθηκε στην εμπειρία που απέκτησε ως πρόεδρος μιας χώρας της ανατολικής Ευρώπης, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Εχει έρθει η ώρα για τη χώρα μας να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

“]

«Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ανανεώσει την προοπτική για την αποστολή του. Η Ανατολική Ευρώπη έχει πολύτιμη συμβολή στις συνομιλίες και τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ», σημείωσε και πρόσθεσε: «Με μια ισορροπημένη και ισχυρή εκπροσώπηση από την περιοχή αυτή, η Συμμαχία θα είναι σε θέση να λάβει τις καλύτερες αποφάσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες όλων των κρατών-μελών».

Πολλά κράτη μέλη της Συμμαχίας στηρίζουν τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ως πιθανό διάδοχο του Γενς Στόλτενμπεργκ. Το όνομα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας ακούγεται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και ο 57χρονος πολιτικός στηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ουγγαρία εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία της για την υποψηφιότητα Ρούτε. Για τον διορισμό του νέου γενικού γραμματέα απαιτείται ομοφωνία των 32 κρατών-μελών της Συμμαχίας.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή