Μεταναστευτικό: Στο Κάιρο αναμένεται κάτι ουσιώδες

Μεταναστευτικό: Στο Κάιρο αναμένεται κάτι ουσιώδες

Το μήνυμα του Μαργαρίτη Σχοινά για την επικείμενη επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη βεβαιότητα ότι η επικείμενη επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κάιρο –όπου θα συνοδεύεται από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο– θα φέρει «ουσιαστικά αποτελέσματα» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Αίγυπτο «αξιόπιστο εταίρο» στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η επίσκεψη αποκτά μεγαλύτερη σημασία για την Αθήνα, εν μέσω και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στα νότια παράλια της Κρήτης, το τελευταίο διάστημα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε την Αίγυπτο αξιόπιστο εταίρο στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες κρατούν «επτασφράγιστο μυστικό» το τι θα συμφωνηθεί την ερχόμενη Κυριακή στην Αίγυπτο, το βέβαιο είναι ότι το ζήτημα απασχόλησε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων, που συνεδρίασε στο Στρασβούργο και εξέδωσε μάλιστα απολογισμό τετραετίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, με αποκορύφωμα την ιστορική επίτευξη του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου –όπου το ζήτημα θα βρεθεί εκ νέου «ψηλά» στην ατζέντα– στη σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες από κοινού ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον, έδωσαν έμφαση στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και τη λεγόμενη «διπλωματία του μεταναστευτικού», που έχει αποδώσει έως τώρα συμφωνίες με την Τυνησία, αλλά και πρόσφατα με τη Μαυριτανία.

Ερωτηθείς, πάντως, από την «Κ» για το εάν η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στο Κάιρο θα αποφέρει ένα ακόμα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό που αναμένεται είναι κάτι ουσιώδες». Προσέθεσε, εξάλλου, ότι «η Αίγυπτος είναι σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση του μεταναστευτικού» και ότι «έχει δώσει δείγματα αξιόπιστου εταίρου». «Είμαι σίγουρος ότι η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν που θα συνοδεύεται από τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βέλγο Αλεξάντερ ντε Κρο θα παραγάγει κάτι ουσιώδες», τόνισε.

Μεταναστευτικό: Στο Κάιρο αναμένεται κάτι ουσιώδες-1
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η Ιλβα Γιόχανσον και ο Μαργαρίτης Σχοινάς έδωσαν έμφαση στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες για το μεταναστευτικό.

Στις επικρίσεις που δέχεται η Κομισιόν από μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υπογραφή «αμφιλεγόμενων» συμφωνιών με αυταρχικά καθεστώτα, όπως της Τυνησίας, τόσο ο Μαργαρίτης Σχοινάς όσο και η Ιλβα Γιόχανσον σημείωσαν ότι οι συνεργασίες με τρίτες χώρες δεν αποτελούν «μαύρο κουτί». «Εχουμε αυστηρές διαδικασίες ελέγχου για το πώς δαπανώνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια», ανέφερε η επίτροπος σχετικά με το ποιες δραστηριότητες και από ποιον χρηματοδοτούνται. «Εχουμε ισχυρές δικλίδες ασφαλείας. Εχουμε αυστηρή διαδικασία ελέγχου και αυτό αφορά κάθε συνεργασία μας με τρίτες χώρες», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γιόχανσον, ενώ προσέθεσε ότι η Κομισιόν ούτε ακολουθεί το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρουάντα, ούτε «εξάγει» σε τρίτες χώρες τη διαδικασία ελέγχων για παροχή ασύλου.

Για το Σύμφωνο

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως είναι περήφανος που η συμφωνία αυτή έχει τη στήριξη των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων και ενός σημαντικού τμήματος των Συντηρητικών του ECR. «Επομένως, το μεταναστευτικό μπορεί να γίνει φορέας εμπιστοσύνης και ενότητας», επισήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς για να προσθέσει ότι «αυτοί που αντιτίθενται στο Σύμφωνο είναι οι “φίλοι” του Πούτιν – η άκρα Δεξιά και η άκρα Αριστερά». Σημείωσε παράλληλα ότι το Σύμφωνο είναι «πλήρως συμβατό με τις ευρωπαϊκές αξίες και έχει τη στήριξη των τριών τετάρτων των πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλίου». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε μάλιστα ότι και η επικείμενη επίσκεψη στην Αίγυπτο «δείχνει το επίπεδο δέσμευσης που είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε και μπορώ επίσης να πω ότι ό,τι προκύψει με την Αίγυπτο θα είναι συμβατό με την Ε.Ε. Είμαστε η Ε.Ε. και έτσι προχωράμε με συμφωνίες με τρίτες χώρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή