Μεταναστευτικό: Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η ενίσχυση του FRONTEX

Μεταναστευτικό: Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η ενίσχυση του FRONTEX

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών και Μεταναστευτικής πολιτικής, έγινε εκτενής συζήτηση για το «επιχειρησιακό» τμήμα του πρόσφατου Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και η καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και η λειτουργία του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών και Μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες. Καλύτερη προστασία των συνόρων και ενίσχυση του Frontex ζήτησε από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου στη «σκιά» του συνεχιζόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Στη διάρκεια του σημερινού συμβουλίου έγινε εκτενής συζήτηση για το «επιχειρησιακό» τμήμα του πρόσφατου Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης, που θα συζητηθεί εκ νέου τον Απρίλιο, όπως αναφέρθηκε στη σχετική συνέντευξη Τύπου. Εγινε παράλληλα αξιολόγηση των κανόνων λειτουργίας του Frontex, ενώ εξετάστηκαν οι εταιρικές σχέσεις της Ε.Ε με τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε παράλληλα στο Σχέδιο Δράσης για τους μεταναστευτικούς διαδρόμους στην Ανατολική Μεσόγειο. Mάλιστα, η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής του Βελγίου Νικόλ ντε Μουρ, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι έχει σημειωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο αύξηση κατά 84% των παράτυπων αφίξεων μεταναστών και ανέφερε ότι σήμερα επισημάνθηκε από τους ομολόγους της η ανάγκη αύξησης των επιστροφών.

«Δεν υπάρχει χρόνος αναθεώρησης του κανονισμού του Frontex»

Από την πλευρά της, η αρμόδια Επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον τόνισε ότι έγινε μια συζήτηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης της λειτουργίας του Frontex. Σημείωσε πάντως ότι ο Frontex λειτουργεί καλά και το ίδιο και ο κανονισμός και πως το ενδιαφέρον θα πρέπει να αφορά την εφαρμογή του κανονισμού, ενώ απέκλεισε αναθεώρησή του. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπήρξε σήμερα συμφωνία ότι «δεν υπάρχει χρόνος για αναθεώρηση του κανονισμού».

Συμφώνησε πάντως ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αν και επαίνεσε το έργο των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων, που γίνεται με συντονισμό της Κομισιόν από την αρμόδια ομάδα εργασίας. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι με βάση τον πρόσφατο νόμο που πρότεινε τον Νοέμβριο δεν μπορούν να ποινικοποιούνται οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που μετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών.

Ωστόσο, η επίτροπος επισήμανε ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι θάνατοι μεταναστών στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό και αλλού είναι η αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησής τους και υπενθύμισε ότι τον περασμένο Νοέμβριο έλαβε πρωτοβουλία για μια Παγκόσμια Συμμαχία για την καταπολέμησή τους. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε άλλες ζωές στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά η Ιλβα Γιόχανσον.

Περισσότερη προστασία των συνόρων και ενίσχυση του Frontex

Tην ανάγκη καλύτερης προστασίας των συνόρων, ενίσχυσης του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, καθώς και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη προς το Κάιρο –ενόψει και της σχετικής υπογραφής συμφωνίας Ε.Ε- Αιγύπτου– υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας υπουργός κατά τις παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο, εστίασε στην εξωτερική διάσταση και την ανάγκη καλύτερης προστασίας των συνόρων της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, ζήτησε ενίσχυση του Frontex, ενώ περιέγραψε τους κινδύνους, που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενέχει. Ζήτησε παράλληλα ενίσχυση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς το Κάιρο, ενόψει της υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε και Αιγύπτου.

Προσερχόμενος το πρωί στο συμβούλιο ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία και αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της στα ζητήματα, που έχουν να κάνουν τόσο με τον ανατολικό μεσογειακό διάδρομο των ροών από την Τουρκία, όσο και με τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, ενόψει και της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αιγύπτου».

Η Ε.Ε θα ακολουθήσει και γι’ αυτή τη συμφωνία διαχείρισης του μεταναστευτικού το πλαίσιο συνεργασίας με την Τυνησία.

Εκταμίευση 150 εκατ. ευρώ προς την Τυνησία

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, η Κομισιόν θα εκταμιεύσει 150 εκατ. ευρώ προς την Τυνησία, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχετικού μνημονίου συνεννόησης με τη χώρα. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν θα εκταμιεύσει με τη μορφή δημοσιονομικής στήριξης το εν λόγω ποσό προς την Τυνησία, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης μακροοικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «η Ε.Ε. συνεχίζει τη δέσμευσή της προς την Τυνησία και εκταμιεύει 150 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της συμφωνίας κατανόησης που υπεγράφη πέρυσι και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη συνεργασία μας».

Η εκταμίευση αυτή αποσκοπεί στη στήριξη της Τυνησίας στη σταθεροποίηση της μακροοικονομικής της κατάστασης και στις προσπάθειές της να βελτιώσει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και του επιχειρηματικού κλίματος. Η στήριξη αυτή ενισχύει την ικανότητα του κράτους να εξασφαλίσει σταθερή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ε.Ε να στηρίξει την Τυνησία στην πορεία προς οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο σημερινό κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή