Ε.Ε.: Ερχεται το EU wallet – Τι θα περιλαμβάνει

Ε.Ε.: Ερχεται το EU wallet – Τι θα περιλαμβάνει

Το έργο αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι όλες οι εθνικές εφαρμογές του ψηφιακού πορτοφολιού είναι διαλειτουργικές μεταξύ τους

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eξ αποστάσεως εγκεκριμένη ψηφιακή υπογραφή, διαδικτυακή ενοικίαση αυτοκινήτου, χρήση υπηρεσιών στο gov.gr, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, καταγραφή κάρτας SIM και ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα είναι οι πρώτες έξι λειτουργίες της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης πολιτών της Ε.Ε., με τη χρήση ψηφιακού πορτοφολιού στο κινητό τους.

Στις 7 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της θέσπισης ενός πλαισίου για τη ψηφιακή ταυτότητα της Ε.Ε., σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς ένα πιο ασφαλές και προσβάσιμο ψηφιακό τοπίο.

Η ψήφιση διευκολύνει την κοινοπραξία POTENTIAL να επιταχύνει το έργο μεγάλης κλίμακας που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη δημιουργία της πιλοτικής εφαρμογής του ευρωπαϊκού πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας (EUDIW).

Οι 19 χώρες και η Ουκρανία που συμμετέχουν στο έργο, δεσμεύονται να διαθέσουν τα ψηφιακά πορτοφόλια της Ε.Ε. εντός 24 μηνών από την έναρξη ισχύος των εκτελεστικών πράξεων, όπως ορίζει ο κανονισμός.

«Αυτή είναι η στιγμή που περιμέναμε»

Το ψηφιακό πορτοφόλι ως εφαρμογή για κινητές συσκευές, επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται απρόσκοπτα τα δεδομένα τους, διατηρώντας παράλληλα την ιδιωτικότητά τους.

Με έμφαση στη διαφάνεια, την καινοτομία και την ασφάλεια, τα εθνικά ψηφιακά πορτοφόλια θα πρέπει να είναι ανοικτού κώδικα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια. Θα είναι δωρεάν για τα φυσικά πρόσωπα και εντελώς προαιρετικά για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Το πρωτότυπο του ψηφιακού πορτοφολιού της Ε.Ε. θα εφαρμοστεί σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, με την καθεμία να υλοποιεί το δικό της, που βρίσκεται σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης και ωρίμανσης.

Στην Ελλάδα, ο συντονισμός γίνεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πάνο Λουρίδα, διευθυντή έρευνας και ανάπτυξης της ΕΔΥΤΕ για την εξέλιξη του ψηφιακού πορτοφολιού στην Ελλάδα, «αυτή είναι η στιγμή που περιμέναμε».

«Θα βασιστούμε στην ενθουσιώδη υιοθέτηση του ελληνικού ψηφιακού πορτοφολιού και το γεγονός ότι θεσμοθετείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δίνει το “πράσινο φως” για να παραδώσουμε προηγμένες τεχνολογικές λύσεις που θα επιτρέψουν ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη», σημείωσε.

«Δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης σε υπηρεσίες»

Από την πλευρά του, ο Φλοράν Τουρνουά, συντονιστής του έργου POTENTIAL αναφέρει ότι «το πρόσφατα θεσπισμένο πλαίσιο και η πολυαναμενόμενη κυκλοφορία μιας νέας έκδοσης του πλαισίου αρχιτεκτονικής και αναφοράς (ARF) θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε την τεχνική ανάπτυξη του οικοσυστήματος του πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας της Ε.Ε. (EUDIW) και να πραγματοποιήσουμε δοκιμές σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν».

Το Πλαίσιο Αρχιτεκτονικής και Αναφοράς (ARF) θεσπίζει κοινά πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές για τα κράτη-μέλη προκειμένου να δημιουργήσουν ή να προσαρμόσουν τα ψηφιακά πορτοφόλια τους.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ένα εξαιρετικά ασφαλές διαλειτουργικό οικοσύστημα πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας, αναγνωρισμένο σε ολόκληρη την Ε.Ε., που θα έχει τον χρήστη στο επίκεντρο και θα δίνει στους πολίτες της Ε.Ε. τη δυνατότητα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες. Το έργο POTENTIAL προετοιμάζεται να εφαρμόσει διάφορα σενάρια χρήσης του EUDIW σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο, παρέχοντας την τεχνογνωσία και τις προτάσεις του στην Επιτροπή», ανέφερε ο κ. Τουρνουά.

Με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, το POTENTIAL είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα πιλοτικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή για την προώθηση της ψηφιακής ταυτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με τη συμμετοχή περισσότερων από 140 ιδρυμάτων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη, το έργο αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι όλες οι εθνικές εφαρμογές του πορτοφολιού είναι διαλειτουργικές μεταξύ τους και να δοκιμάσει τις καθορισμένες περιπτώσεις χρήσης, τόσο online όσο και offline.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT