Πιλοτικό πρόγραμμα για την ενιαία ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα

Πιλοτικό πρόγραμμα για την ενιαία ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα

Τι περιλαμβάνει το έργο που υλοποιεί η Netcompany-Intrasoft από κοινού με σουηδική εταιρεία

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρδην πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια ο τρόπος με τον οποίο συναλλάσσονται οι Ευρωπαίοι και Ελληνες πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις τόσο με το Δημόσιο όσο και με τον ιδιωτικό τομέα. Ο λόγος; Το ευρωπαϊκό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας (EU Digital ID Wallet), μία εφαρμογή για συσκευές κινητής τηλεφωνίας, για την οποία πραγματοποιούνται, ήδη, πιλοτικές δοκιμές ώστε να ελεγχθεί η ασφάλειά της, η διαλειτουργικότητά της και η ευχρηστία της. Το app θα φέρει και ελληνική σφραγίδα. H κοινοπραξία που έχει επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελείται από τη σουηδική Scytáles και τη Netcompany-Intrasoft που έχει τις ρίζες της στην Ελλάδα, με την Intrasoft International να εξαγοράζεται τον Οκτώβριο του 2021 από τη δανική Netcompany.

«Tο ευρωπαϊκό όραμα για ένα καινοτόμο, ενιαίο και ασφαλές μέσο ψηφιακής ταυτοποίησης για τους πολίτες είχε διατυπωθεί και πριν από την πανδημία αλλά ήρθε δυναμικά στο προσκήνιο κατά την περίοδο της COVID-19 παίρνοντας τελικά τη μορφή του EU Digital ID Wallet. Ως ανάδοχοι του έργου, για την υλοποίηση αυτού του πολύ φιλόδοξου εγχειρήματος, ηγούμαστε μια ένωσης εταιρειών που στοχεύει αρχικά στην περιγραφή όλων των τεχνικών προδιαγραφών, την αποτύπωση των αναγκών που καλείται το Wallet να καλύψει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να αναπτύξουμε εντέλει ένα software framework (σημ.: κοινός κώδικας) που να επιτρέπει την επιτυχημένη υιοθέτησή του από όλα τα κράτη-μέλη», αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft Αλέξανδρος Μάνος.

Στο ευρωπαϊκό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν το σύνολο των προσωπικών τους εγγράφων, όπως για παράδειγμα η αστυνομική ταυτότητα, η άδεια οδήγησης, η άδεια άσκησης επαγγέλματος, οι τίτλοι σπουδών, το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και πλήθος άλλα επίσημα έγγραφα. Κατ’ επέκταση, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κοινοποιούν, όποτε είναι απαραίτητο κατά τις συναλλαγές τους με δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικούς φορείς, έγγραφα, όπως το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, που θα έχουν πιστοποιηθεί και θα είναι αποδεκτά εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βασικό χαρακτηριστικό του ψηφιακού πορτοφολιού είναι η διαλειτουργικότητα, δηλαδή θα συνδέεται με το σύνολο των πληροφοριακών συστημάτων των ευρωπαϊκών κρατών-μελών. Επίσης, θα περιλαμβάνει νέες υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική υπογραφή, η ηλεκτρονική σφραγίδα για την εγγύηση της αυθεντικότητας ενός εγγράφου ή το πιστοποιητικό γνησιότητας μιας ιστοσελίδας. Βασικό στοίχημα είναι η θωράκιση του app από ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις. Για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρουν όσοι συμμετέχουν στον σχεδιασμό της εφαρμογής, το ευρωπαϊκό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας θα διαθέτει αυστηρές προδιαγραφές κυβερνοασφάλειας και θα επιτρέπει στους πολίτες να γνωρίζουν τον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων τους, κάτι που δεν είναι απόλυτα εφικτό σήμερα κατά την εισαγωγή, για παράδειγμα, προσωπικών στοιχείων σε μία ιστοσελίδα ή ηλεκτρονική εφαρμογή.

Η χρήση του ευρωπαϊκού πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας θα είναι προαιρετική, αλλά όσες εταιρείες και φορείς (π.χ. τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων, ξενοδοχεία κ.λπ.) παρέχουν υπηρεσίες θα πρέπει να το κάνουν αποδεκτό. Ενδεικτικά, ορισμένες από τις χρήσεις του EU Digital ID Wallet περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών, τις συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, τη δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα μόνο με την προσκόμιση της εθνικής αστυνομικής ταυτότητας, την υποβολή αίτησης εγγραφής σε πανεπιστήμιο της Ε.Ε., τη μίσθωση αυτοκινήτου και την αίτηση για χορήγηση δανείου. Θα καθίσταται εφικτή και η εκτός δικτύου (offline) χρήση του, για την αποθήκευση ιατρικής συνταγής που μπορεί να εκτελεστεί οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την πραγματοποίηση check-in σε ξενοδοχείο, τον έλεγχο ασφάλειας στο αεροδρόμιο και τον έλεγχο του διπλώματος από την Τροχαία.

Για να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή, απαιτείται να θεσπιστεί ειδικός ευρωπαϊκός κανονισμός για τον οποίο κατέληξαν σε συμφωνία, πριν από μερικές εβδομάδες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αφότου εκδοθεί ο νέος κανονισμός, θα πρέπει σε διάστημα έξι έως 12 μηνών να έχουν ολοκληρωθεί οι εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών του πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας της Ε.Ε. και των τεχνικών προδιαγραφών για την πιστοποίηση. Προβλέπεται ότι μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών από την έκδοση των εκτελεστικών πράξεων, τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη θα πρέπει να ξεκινήσουν τη διάθεση των ευρωπαϊκών πορτοφολιών ψηφιακής ταυτότητας της Ε.Ε. στους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT