Πλοίο με βοήθεια από την Κύπρο φτάνει στις ακτές της Γάζας

Πλοίο με βοήθεια από την Κύπρο φτάνει στις ακτές της Γάζας

Η πιλοτική αποστολή ανοίγει νέα θαλάσσια οδό βοήθειας από την Κύπρο προς τον παλαιστινιακό θύλακο, όπου επικρατεί λιμός, έπειτα από πέντε μήνες στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλοίο που ρυμουλκούσε φορτηγίδα φορτωμένη με τρόφιμα έφτασε σήμερα, Παρασκευή, στα ανοικτά της Γάζας, σύμφωνα με αναφορές.

Η πιλοτική αποστολή ανοίγει νέα θαλάσσια οδό βοήθειας από την Κύπρο στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου επικρατεί λιμός έπειτα από πέντε μήνες στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ.

Η αποστολή, που οργανώθηκε από την ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen (WCK), μετέφερε σχεδόν 200 τόνους βοήθειας, η οποία θα παραδοθεί μέσω προβλήτας που ετοιμάζεται στη Γάζα, ενώ δεύτερο πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει σύντομα.

Λίγες είναι οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η παράδοση και η διανομή της βοήθειας όταν το πλοίο θα είναι έτοιμο να ξεφορτώσει στη Γάζα, με τις οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ να έχουν περιγράψει τεράστια εμπόδια.

Εάν η νέα θαλάσσια διαδρομή είναι επιτυχής, ενδέχεται αμβλύνει τις συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα υποσιτισμού, και νοσοκομεία στις χειρότερα πληγείσες βόρειες περιοχές έχουν αναφέρει ότι παιδιά πεθαίνουν από την πείνα.

Η βοήθεια δεν είναι αρκετή

Ωστόσο η μεταφορά βοήθειας από τη θάλασσα και μέσω εναέριων ρίψεων δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις δυσκολίες στη μεταφορά προμηθειών από τη στεριά, όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει οι οργανώσεις αρωγής.

Ο πόλεμος στη Γάζα άρχισε στις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και τη σύλληψη 253 ομήρων, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ισραήλ.

Η αεροπορική και χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ έχει έκτοτε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 31.000 Παλαιστινίων, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, η οποία διοικείται από τη Χαμάς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί και μεγάλο μέρος του οδεύει προς την πείνα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή