Γεύμα στη… στρατόσφαιρα από «μισελενάτο» σεφ; Με 500.000 δολάρια γίνεται

Γεύμα στη… στρατόσφαιρα από «μισελενάτο» σεφ; Με 500.000 δολάρια γίνεται

To μενού δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, ωστόσο ο διάσημος σεφ Ράσμους Μουνκ δήλωσε πως επιθυμεί τα πιάτα να είναι «καινοτόμα», ώστε να απηχούν τη φύση του ίδιου του ταξιδιού

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λάτρεις της διαστημικής περιπέτειας θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να τη ζήσουν για λίγο γευματίζοντας στη… στρατόσφαιρα με θέα τη Γη – αν προφανώς είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα της SpaceVIP, μιας εταιρείας πολυτελών ταξιδιών στο Διάστημα, που προσέλαβε ένα διάσημο Δανό σεφ, βραβευμένο με αστέρι Michelin, για να οργανώσει το εξάωρο αυτό ταξίδι με διαστημικό μπαλόνι υψηλής τεχνολογίας. 

Το γεύμα στο διάστημα θα κάνει «πρεμιέρα» εντός του 2025, ωστόσο η γνωστοποίηση της υπηρεσίας αυτής γνώρισε αστραπιαία τεράστια απήχηχη, με πολλούς να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους μέσα σε μερικές ώρες.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

O Ράσμους Μουνκ θα δημιουργήσει ένα μενού για έξι άτομα, τα οποία θα γευθούν τα γκουρμέ πιάτα τους 30 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Καθώς θα απολαμβάνουν την ακριβοθώρητη θέα, θα μπορούν να μεταδίδουν την εικόνα ζωντανά στους φίλους τους, αφού θα υπάρχει διαθέσιμο Wi-Fi. 

Σημειώνεται πως ο Ράσμους Μουνκ είναι ο 32χρονος δημιουργός του Alchemist, «του πιο αλλόκοτου εστιατορίου στον κόσμο», όπως το χαρακτήρισε βρετανική εφημερίδα, που περιλαμβάνεται στην πέμπτη θέση της λίστας με τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο

To μενού δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, ωστόσο σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο 32χρονος σεφ δήλωσε πως επιθυμεί τα πιάτα να είναι «καινοτόμα», ώστε να απηχούν τη φύση του ίδιου του ταξιδιού

Και κρίνοντας από το μανιφέστο του «Αλχημιστή» για την ολιστική κουζίνα –που στόχο έχει να επαναπροσδιορίσει το φαγητό με ένα δραματουργικό τρόπο, ευαισθητοποιώντας τους συνδαιτυμόνες– οι λίγοι διαστημικοί ταξιδευτές δεν θα μπορούσαν να περιμένουν τίποτα λιγότερο από το θεαματικό

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

Τα πιάτα του «Αλχημιστή» εξάλλου περικλείουν συνήθως και ένα βαθύτερο νόημα. Οπως ένα κομμάτι μπακαλιάρου συνοδευόμενο με βρώσιμο… πλαστικό, ώστε να εγείρει το ζήτημα της ρύπανσης των ωκεανών. Ή μια μπάρα σοκολάτας σε σχήμα φερέτρου ώστε να ευαισθητοποιήσει για την παιδική εργασία στην παγκόσμια βιομηχανία σοκολάτας. Ή το πόδι ενός κοτόπουλου που σερβίρεται σε κλουβί ενώ γιγαντοοθόνες μεταδίδουν εικόνες κακοποίησης σε εκτροφεία. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

Στρατοσφαιρικό γεύμα, στρατοσφαιρικό κόστος

Το θεαματικό, όμως, γεύμα και το όλο κόστος της εξάωρης αυτής εμπειρίας ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο δολάρια. 

«Γνωρίζουμε ότι είναι ένα ακριβό πρώτο ταξίδι. Ομως, θα πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη εκτόξευση με τέτοιου είδους εμπειρία φαγητού», δήλωσε ο Μουνκ, ο οποίος θα είναι παρών στο στρατοσφαιρικό αυτό γεύμα – όπως ακριβώς είναι και στο εστιατόριό του, το οποίο δεν ανοίγει αν λείπει ο σεφ και ιδιοκτήτης του.

Γεύμα στη… στρατόσφαιρα από «μισελενάτο» σεφ; Με 500.000 δολάρια γίνεται-1
Caption

Οπως εξηγεί ο Μουνκ, η πρόθεση είναι να διοργανωθούν περισσότερα τέτοια ταξίδια και σταδιακά να μειωθεί το κόστος, ώστε να μπορέσουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι να απολαύσουν την εμπειρία.

Η επιβίβαση στο διαστημικό όχημα, που κατασκευάστηκε από τη Space Perspectives, δεν απαιτεί εκπαίδευση ή ειδικό εξοπλισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση. Η υπό πίεση κάψουλα θα ανυψωθεί από τη Γη με ένα διαστημικό μπαλόνι, τεχνολογία που έχει αναπτύξει η NASA, αντί για πύραυλο. Οι δοκιμαστικές πτήσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Πηγή: Bloomberg/Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή